Îndrăzneşte să crezi: la PSD, şpăgile pentru angajare se plătesc, cu chitanţă, la casieria partidului

Date:

Share post:

Ştirea conform căreia, în urmă cu circa 48 de ore, procurorii DNA au descins la sediul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, dar şi la alte locuinţe şi la sediul organizaţiei judeţene a PSD Arad a făcut deja înconjurul ţării.

Anchetatorii au descoperit acolo o reţea bine pusă la punct de colectare de şpăgi în interesul partidului menţionat, coordonată de deputatul PSD de Arad Dorel Căprar, de colegul său de partid şi de deputăţie Florin Tripa, dar şi de senatorul PSD de Caraş Severin Ioan Chisăliţă.

Cei trei parlamentari nu au putut fi reţinuţi, întrucât beneficiază de imunitate, dar procurorii vor cere Parlamentului acordul în acest sens.

Concursuri de angajare măsluite

Cristian Ispravnic, șeful DRDP Timișoara, Cristian Horogea, soțul fostului prefect de Arad Florentina Horogea, dar și Gheorghe Dorel Căprar, deputat PSD, au folosit „influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi”.

Posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce candidații ar fi fost analizați „la nivel de conducere a partidului”.

Un post de controlor la Drumuri, între 4.000 şi 10.000 de euro

Decizia finală i-a aparținut deputatului Căprar. În cazul în care unul dintre candidați avea „susținere politică” angajarea se făcea gratuit. Restul dădeau şpăgi grase pentru postul de controlor trafic (între 4.000 şi 10.000 de euro).


Deputatul Dorel Căprar, în picioare, şi colegul său de pungăşii, deputatul Florin Tripa, în stânga sa.

O parte din bani ajungeau direct în conturile PSD, prin casierie, sub formă de „donaţie”. De asemenea, cei angajaţi contra şpagă mai „donau”, periodic, la partid, pentru a-şi menţine posturile.

Taxă de protecţie, ca la mafioţi

„… cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid (PSD – n.r.) în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută. Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian (vicepreşedintele PSD Arad – n.r.), Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Ai criticat PSD-ul, ai zburat din funcţie

„Într-un context asemănător, inculpații Ispravnic Cristian Ilie (consilier judeţean PSD Arad – n.r.), Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel și suspecții Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin și Chisăliță Ioan Narcis și-ar fi folosit influența pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere (menționate mai sus) a inculpaților Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea inculpatului Băețan Alin.

De menționat, este faptul că inculpata Stoenescu Anca Patricia, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului.

La comiterea infracțiunilor descrise mai sus ar mai fi participat și celelalte persoane care nu au fost menționate în cuprinsul prezentului comunicat”, se mai arată în documentul de la DNA.

Un amănunt de culoare, care arată cât de adânc a pătruns cangrena şpăgilor la partid: s-a pretins şpagă până şi pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat la DRDP Timişoara.

În afară de cei trei parlamentari, alţi 12 inşi sunt cercetaţi de procurorii DNA. Trei dintre aceştia au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, restul fiind cercetaţi în stare de libertate.

sursa foto: Facebook , captură video Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Primarul comunei argeșene Buzoești, fără permis de conducere după ce a fost prins băut la volan

Ion Tănase, primarul comunei Buzoești, a fost depistat conducând...