Indisciplină rutieră în creştere pe şoselele din Argeş, după „relaxare”

Date:

Share post:

„Specificul de relaxare al perioadei stării de alertă nu trebuie să implice slăbirea atenției în deplasările pe drumurile publice sau mai mare lejeritate în privinţa respectării normelor de circulaţie”, atrage atenţia Poliţia judeţului Argeş, printr-un comunicat de presă.

În zilele ultimului sfârşit de săptămână (prelungit, azi, graţie srbătorii Rusaliilor) poliţiştii… „au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie, acţionând în special pentru depistarea conducătorilor auto alfaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor cu efect psihoactiv.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate aproape 600 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 200.000 de lei.
De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 73 de permise de conducere şi au fost retrase 18 certificate de înmatriculare.

Totodată, pe parcursul celor trei zile de acţiune, poliţiştii rutieri au constatat 11 infracţiuni la circulaţia pe drumurile publice.

Dintre conducătorii auto depistaţi, 9 au fost sancţionaţi contravenţional, având o valoare a alcoolemiei mai mică decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar altor 6 conducători auto le-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, a mai informat Poliţia Argeş.

Cifrele de mai sus sunt mari, foarte mari. Ele reprezintă aproximativ dublul celor înregistrate într-un weekend, să-i zicem, normal, ceea ce denotă o creştere a gradului indisciplină rutieră.

Fenomenul a debutat o dată cu relaxarea restricţiilro de circulaţie, de după ridicarea stării de urgenţă.

Recomandările Poliţiei Rutiere

Polițiștii rutieri argeșeni vor continua să acționeze, pe toate drumurile din județ, atât pentru respectarea recomandărilor medicale specifice stării de alertă, cât și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respecta regimul legal de viteză, și a celor aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.

Vă recomandăm să circulaţi cu viteză redusă, permanent adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi adoptaţi o manieră preventivă de condus. Nu vă angajați în efecutarea de manevre riscante, nu uitați de politețea rutieră și respectați indicațiile polițiștilor, aflați la datorie.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

Reamintim pietonilor că trebuie să îşi ia măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

Recomandăm o atenție sporită atât motocicliștilor și bicicliștilor, cât și față de aceștia, având în vedere mai ales că prezenţa acestora pe drumurile publice este una nepermanentă, cu specific sezonier şi, în cea mai mare parte, condiţionată de condiţiile meteo.

Motocicliștii sunt sfătuiți să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere specificul sezonier al prezenței acestora în trafic. Viteza de deplasare, factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, dar şi purtarea echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, sunt obligaţii cu efectul de reducere semnificativă a riscului implicării şi urmărilor unor eventuale evenimente rutiere.

Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

sursa foto: Poliţia Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular