În cadrul şedinţei de Guvern de azi, prim-ministrul României, dna Viorica Dăncilă, a anunţat că indicele ROBOR va fi eliminat din formula de calcul a dobânzilor pentru creditele acordate persoanelor fizice.

„În consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor, azi modificăm ordonanţele de urgenţă 114/2018, OUG 50/2010 şi OUG 52 din 2016.

Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR.

Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor contractate de populaţie… acesta se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare”, a mai declarat dna Dăncilă.

Dumneaei nu a oferit, însă, informaţii clare, concrete, despre cum anume se va calcula acest indice de referinţă.

Potrivit informaţiilor noastre, indicele respectiv nu a fost încă inventat. Adică, deocamdată, armata de „specialişti” din Guvern încă n-a stabilit clar modalitatea de calcul al acestui indice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here