În urmă cu câteva zile, în sala de sport a şcolii „Liviu Rebreanu” din Mioveni s-a jucat derby-ul argeşean al Campionatului Naţional de Volei pentru junioare, seria D.

Meciul de unde a pornit scandalul

Jocul a opus formaţiile CS Dacia Mioveni 2012, gazdele întâlnirii, şi Liceul cu Program Sportiv (LPS) Viitorul Piteşti şi s-a încheiat cu succesul fetelor din Mioveni, scor 3-1 la seturi.

Victoria gazdelor a fost pe deplin meritată, în ciuda faptului că şi elevele din Piteşti au etalat un volei de bună calitate. De altfel, fetele de la CS Dacia Mioveni 2012 sunt liderele la zi în seria din care fac parte.

La finele partidei, însă, cei prezenţi la meci, deopotrivă sportive şi spectatori (în mare parte, părinţi şi rude ale jucătoarelor) au avut parte de o surpriză neplăcută, furnizată de antrenorul echipei gazdă, dl Valeriu Fianu.

Potrivit declaraţiilor celor de faţă, dl Fianu a înjurat-o într-un registru de o vulgaritate extremă, pe antrenoarea copilelor de la LPS Viitorul, dna Nicoleta Iatan (în imagine, încadrată de două sportive).

Ne este imposibil să reproducem aici gama variată de înjurături cu care dl Fianu a „gratulat-o” pe antrenoarea echipei adverse. Spunem doar că antrenorul celor de la Mioveni a folosit nişte expresii pe care 99,9% dintre bărbaţi nu le folosesc aproape niciodată.

Ce zice doamna Iatan

Iată cum a văzut lucrurile dna Nicoleta Iatan, antrenoarea LPS Viitorul Piteşti:

„Dl profesor Fianu a vociferat tot meciul la deciziile arbitrilor…în ciuda unui arbitraj mai degrabă favorabil echipei sale, după părerea mea (dna Iatan a jucat volei mai multe sezoane în primul eşalon valoric al voleiului feminin, la Dacia Piteşti, deci putem presupune că ştie ce vorbeşte atunci când face astfel de aprecieri – n.r.).

La sfârşitul jocului m-am dus să îl felicit pe domnul Fianu, întinzându-i mâna…moment în care am fost apostrofată…(proferând) în gura mare înjurii de cea mai joasă speţă, pe care hârtia nu le suportă…a fost auzit de sportivele mele (vorbim aici de sportivi minori – n.r.)…de cei doi arbitri…de părinţii sportivelor…şi de directorul sportiv de la CS Dacia Mioveni 2012, domnul Constantin Ciobanu”, declară doamna Iatan.

„Am chemat căpitanul de echipă, pe Ştefania Şutan, care auzise înjuriile, pentru a menţiona pe foaia de arbitraj cele întâmplate, dar…arbitrul Anton Mărgescu (din Piteşti – n.r.) nu i-a permis.

I-am spus dlui Fianu să-i fie ruşine…dumnealui a mers la galeria noastră (majoritatea, copii – n.r.) şi le-a spus: Cum puteţi să staţi cu o asemenea puşcăriaşă de antrenoare?…

A apărut în sală un echipaj al Poliţiei Locale Mioveni…ulterior un al doilea…m-au îndrumat spre Poliţia oraşului Mioveni, unde am depus la ofiţerul de serviciu o plângere”, a mai spus dna Iatan.

Martorii confirmă agresiunea

Mai mulţi spectatori ai meciului în cauză ne-au confirmat integral cele relatate de dna Nicoleta Iatan.

Inclusiv mama unei componente a echipei LPS Viitorul Piteşti, dna Lavinia Constantin, ea însăşi fostă jucătoare de volei.

„Cred că acest comportament al dlui Valeriu Fianu nu are ce să caute într-o sală de sport…(e) lipsă de respect faţă de oficialii partidei, faţă de sportivele minore şi faţă de părinţii acestora”, a declarat dna Lavinia Constantin.

Profesorul Fianu tace

Cum e şi firesc, am dorit să inserăm aici şi opinia celui vizat, în speţă a dlui Valeriu Fianu (foto alăturat). Însă, dumnealui s-a limitat la a ne spune că „nu comentez în niciun fel”.

La prima vedere, faptele petrecute în sala de sport a şcolii „Liviu Rebreanu” din Mioveni nu par a fi de cine ştie ce gravitate. Nişte înjurături grosiere şi atât.

Însă, acele înjurături au fost proferate în public, în faţa a zeci de copii. Or. asta amplifică gravitatea comportamentului celui în discuţie, mai ales că vorbim despre un cadru didactic.

E necesară, credem, o anchetă menită să stabilească exact ce s-a întâmplat, iar clubul organizator, CS Dacia Mioveni 2012, trebuie să ia măsurile care se impun. La fel şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, instituţie care sperăm să se sesizeze.

surse foto: Argeş Sport, facebook

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here