În vizită la bătrânul din Cocu, căruia voluntari inimoşi i-au construit o căsuţă în numai 10 zile

Date:

Share post:

Povestea lui nenea Vlădilă, din satul Bărbăteşti, comuna Cocu, cel care-şi ducea, până nu demult, zilele într-o remorcă ruginită acoperită cu un coviltir găurit, n-a ajuns încă la final.

Dar acesta nu poate fi decât unul fericit. Aceasta pentru că, la iniţiativa unei tinere din sat, Alina Bumbac, un grup de tineri voluntari i-au construit bătrânului o odaie a lui, în care să poată trăi în condiţii omeneşti.

Odaia a fost ridicată în timp record: numai 10 zile. Asta şi graţie multor argeşeni care au sărit în ajutorul bătrânului, a cărui casă arsese într-un incendiu.

În vizită la moş Vlădilă, în ajun de Ziua Naţională

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat și ne-au ajutat cu tot ceea ce au putut, tuturor celor care acum ne sunt prieteni și familie pentru tătăiţă: domnul Cristi Neagoe alături de prietenul său Cristi Selavirtea, doamna Olimpia (deosebită ca întotdeauna), muncitorilor care au realizat construcția, care au făcut ca visul să prindă contur, tuturor celor care si-au rupt din puţinul lor vreau să le mulțumesc!”, a scris binefăcătoarea bătrânului Vlădilă, pe contul ei de Facebook.

Patul improvizat, pe cale de a fi înlocuit cu unul adevărat

Ştiind, însă, bine că într-o casă nouă e nevoie de multe altele, pe lângă pereţi şi acoperiş, l-am vizitat pe moş Vlădilă, zilele trecute, chiar în ajun de Ziua Naţională, la noua lui căsuţă.

Poate casă e mult spus: e vorba doar de o odaie de vreo 10-12 metri pătraţi. Dar e odaia lui, cămăruţa lui, în care bătrânul doarme nopţile la adăpost de intemperii şi de frig, în căldura dată de soba cu lemne.

Apropo de sobă: aceasta e un cadou de la un domn din Albota (s-a prezentat doar cu prenumele, Marius). A cumpărat-o în ziua de salariu, a venit până la Cocu cu ea şi n-a plecat până n-a văzut-o montată.

E acelaşi om cu suflet mare care a dotat căsuţa bătrânului cu panou solar şi iluminare la 12 volţi.

Soba care-i ţine de cald bătrânului în nopţile acestea friguroase

După cum am anticipat, e nevoie încă de multe lucruri: cămăruţa trebuie tencuită şi pe dinăuntru, şi pe dinafară („avem materialele cumpărate deja, doar că deja e frig şi numai la primăvară o să putem face şi asta”, zice prietenul Alinei), pe podeaua de beton brut trebuie aşternută o şapă, apoi un linoleu sau poate parchet.

Nenea Vlădilă e recunoscător Alinei, lui Robert şi celorlalţi care l-au ajutat să aibă o odaie a lui, în prag de iarnă grea

Mai e nevoie şi de mobilierul strict necesar. „Pat i-am cumpărat, îl montăm zilele astea”, zice Alina, arătând înspre stiva de plăci de polistiren peste care-şi înjghebase culcuş nea Vlădilă.

Mai trebuie un dulap sau două pentru veselă, pentru haine, afară mai trebuie amenajat un spaţiu pentru depozitarea lemnelor de foc etc.

„Îi facem, zilele astea, şi un loc unde să stea lemnele la adăpost de ploaie şi de zăpadă”, zice prietenul Alinei, Robert Jalba.

„Ne-am îngrijit noi şi de lemne. Zilele astea îi vom aduce să aibă suficiente”, mai spune tânărul.

I-am lăsat lui nenea Vlădilă un sac cu îmbrăcăminte (hăinuţe strânse de noi şi de colegul Răzvan Marinescu, de la site-ul arges-sport.ro), o sacoşă plină cu tigăi, o cratiţă, veselă şi ce mai e nevoie într-o bucătărie, strânse toate de prin casele noastre, şi două sacoşe cu de-ale gurii, târguite de la un supermarket din Trivale.

Ştim că e puţin. Dar am promis că-l vom mai vizita pe Lordul din Bărbăteşti (aşa-i zice lumea în sat lui nea Vlădilă, Lordul). Iar noi, nefiind politicieni, o să ne ţinem de cuvânt.

Nea Vlădilă îşi doreşte cel mai mult cărţi, ca să citească. Incredibil!

Fireşte că, înainte de a pleca, l-am întrebat pe bătrân, dar şi pe binefăcătoarea lui, Alina Bumbac, de ce anume ce-ar mai fi nevoie pentru a-i îmbunătăţi, cât se poate, viaţa lui moş Vlădilă.

Ştiţi ce şi-a dorit cel mai mult bătrânul? Cărţi. Nimic altceva. Cărţi, ca să citească. „Ştiţi câte lucruri ştie? O mulţime… şi vrea să tot citească”, spunea Alina.

Fotografii de Bogdan Dumitru

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cum jocurile de noroc pot îmbunătăţi claritatea mentală

Jocurile de noroc ofertate de orice cazino sunt în...

Eveniment cultural: Premii la revistă

 E vorba de mensualul ”ARGEȘ”. Cu tradiție de peste-o...

WC-urile din Piteşti, mereu inovatoare: trei scaune de toaletă într-o singură cabină

Hotărât lucru, la capitolul WC-uri, Piteştiul e cel mai...

Accident la Bascov, soldat cu un rănit

Un accident rutier s-a produs în localitatea Bascov, azi...