Vestea că un grup de 45 de studenţi ai Universităţii de stat din Capitală (studenţi la Drept, nota bene) au copiat cu toţii, la un examen, e deja subiect de dezbatere de mai multe zile în presa naţională.

Reacţiile şi părerile au fost de toate felurile; ba că sancţiunile trebuie să fie drastice, adică exmatriculaţi toţi, ba că sunt nişte copii şi că nu le-ar strica un dram de clemenţă.

Dincolo de opiniile de mai sus, e terifiant ce se întâmplă în Şcoala românească, la vârf: se copiază în draci. Aproape că nu mai învaţă nimeni, nimic, doar câţiva, socotiţi, probabil, „fraieri” de ceilalţi.

Dacă aşa ceva se petrece la Universitatea din Bucureşti, una dintre cele mai bune din ţară, chiar la facultatea care pregăteşte viitorii procurori şi judecători ai ţării, avem tot temeiul să ne întrebăm cum stau lucrurile la „Brâncoveanu”, la „Spiru Haret”, la „Titu Maiorescu”, la „Bioterra”, la „Cantemir” şi la altele asemenea.

Un articol publicat azi pe site-ul „Deutsche Welle”, în limba română, relevă ceea ce un proverb românesc a statuat din vremuri imemoriale: peştele de la cap se împute.

Curăţenia a început, însă, de la coadă, cu aceşti 45 de tineri, care n-au făcut altceva decât să ia exemplu de la miniştri, parlamentari, procurori cu funcţii înalte, demnitari de tot felul etc.

„Cei 45 de studenți de la Drept care au copiat au fost exmatriculați, a anunțat rectorul Universității din București. Mulți au argumentat însă că sunt doar niște copii care au vrut să-și facă viața mai ușoară.

Prin comparație cu acești studenți, pe Bogdan Licu (foto), prim-adjunctul procurorului general, nu-l amenință nimeni că-l dă afară, deși omul și-a plagiat lucrarea de doctorat într-o proporție uluitoare. Dovezile au fost furnizate încă din 2015 de Emilia Șercan

Și atunci, la fel ca acum, Bogdan Licu era procuror general adjunct. De fapt, de șapte ani, se află în vârful ierarhiei Ministerului Public și de două ori a fost procuror general interimar, în 2016 și în 2019.

Teza lui de doctorat se intitulează „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, a fost susținută la Academia Națională de Informații a SRI și a fost coordonată de fostul ministru Gabriel Oprea, care la rândul lui și-a plagiat doctoratul. 

În 2019, Licu a fost acuzat și că a copiat o parte semnificativă dintr-un capitol dintr-o carte, apărută în 2005, și că acolo ar fi vorba despre „fragmente sustrase din opt surse care nu sunt menționate nicăieri”.

… Fostul premier Victor Ponta, descoperit că și-a plagiat teza de doctorat când era prim-ministru, a rămas în funcție încă trei ani, timp în care Facultatea de Drept l-a mângâiat pe creștet.

De fapt, același Consiliu al Facultății, care a decis săptămâna trecută exmatricularea celor 45 de studenți care au copiat, a hotărât în 2012 că facultatea nu ar fi fost „competentă” să evalueze teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Teza plagiată a fost girată de un alt fost prim-ministru, Adrian Năstase, invitat să predea la mai multe universități private, după ce și-a ispășit condamnarea pentru corupție”, sriu azi jurnaliştii germani.

În ce ne priveşte, opinia noastră e clară, fără echivocuri: hoţia, furtul de orice fel, trebuie drastic pedepsite. Exmatricularea acelor studenţi e singura soluţie onorabilă.

Citiţi integral articolul apărut pe site-ul Deutsche Welle, accesând link-ul de mai jos:

https://www.dw.com/ro/cine-mai-trebuie-exmatriculat-doar-procurorul-general-adjunct/a-56743804

sursa foto: Ministerul Public

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here