Persoanele apte de muncă, beneficiare ale legii privind venitul minim garantat, îşi pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau dacă refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Acum trei zile a intrat în vigoare o lege pentru modificarea şi completarea celei privind venitul minim garantat.

Potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrag după sine încetarea dreptului la ajutorul social.

În această situaţie, familia sau persoana singură în cauză poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Prin noua reglementare legislativă se pune astfel capăt unor practici devenite sport naţional: statul acasă pe ajutoare sociale.

O mulţime de primari din Argeş, ca de altfel din toată ţara, au cerut insistent modificarea legislaţiei, în scopul stimulării muncii în detrimentul statului acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here