Guvernul francez a anunţat azi că renunţă la planul de majorare a taxelor la carburanţii auto, după ce valul de proteste din ultimele trei săptămâni a aruncat ţara în prag de război civil şi de instituirea stării de urgenţă.

Franţa a fost la un pas de război civil

Premierul Edouard Philippe e aşteptat să facă azi un anunţ oficial în acest sens, după ce liderii protestatarilor, supranumiţi „vestele galbene” (les gilets jaunes), au refuzat orice discuţie pe tema majorării taxelor respective, cerând renunţarea la ele.

La ultimele proteste organizate, peste 136.000 de persoane au manifestat împotriva ideii guvernului de la Paris, de a majora taxele la benzină şi motorină.

„Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi”, a transmis Ministerul de Interne de la Paris, citat de agenţia Mediafax.

Sute de alţi răniţi au fost înregistraţi în cursul violenţelor izbucnite şi în alte zone ale Franţei.

Preţul mediu al benzinei în Franţa este de 1,47 euro litrul (cifră octanică 95), respectiv 1,54 euro litrul (cifră octanică 98 sau mai mare). Motorina costă în medie 1,48 euro pe litru.

Dacă planul guvernului francez de a mări taxele la carburanţi ar fi fost pus în practică, preţurile de mai sus ar fi urmat să crească în medie cu 15 până la 45 de eurocenţi pe litru.

sursa foto: France Info

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here