Ultimele modificări aduse de Guvernul Dăncilă programului Start up Nation vor avea un impact negativ din multe puncte de vedere asupra bunei derulări a programului.

Unele iniţiative riscă astfel să fie penalizate din start. Alte industrii, care ar trebui, în mod firesc, să fie încurajate, vor fi la rându-le dezavantajate.

Compania Start Up Projects, care grupează oameni de afaceri şi consultanţi în domeniu, arată, într-un comunicat de presă, care sunt principalele lacune de care suferă modificările avute în vedere ale programului Start Up Nation.

Aceasta cu speranţa că, prin dezbaterea publică a acestor modificări, Guvernul va renunţa la a pune beţe în roate dezvoltării antreprenoriatului românesc.

Redăm mai jos un fragment din comunicatul de presă al companiei citate, în care lucrurile sunt explicate limpede şi pe înţelesul tuturor:

„Start up Nation este programul prin care poate fi obținută finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei, pentru încurajarea și susținerea start up-urilor autohtone, pentru determinarea cetățenilor români de a-și aduce contribuţia în anumite domenii de activitate, producția și serviciile fiind astfel sectoarele cel mai bine vizate.

Demersul inițiat de compania noastră (www.startupprojects.ro) reprezintă reacția firmelor de consultanță și a cetățenilor afectați de aceste prevederi, la documentul publicat luni de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, document lăsat spre consultare publică timp de 30 de zile și care include schimbări radicale față de criteriile și prevederile din Ghidul Programului pentru edițiile anterioare.

Start up Nation este un proiect mult așteptat de un număr mare de cetățeni, un proiect ce a înregistrat un real succes și pentru care interesul se află în continuă creștere, motiv pentru care la invitația ministrului (de resort – n.r.) de a consulta public grila publicată, compania noastă face următoarele precizări, pentru a analiza și informa corect cetățenii în ceea ce privește dezavantajele sau obstacolele care i-ar putea defavoriza.

Ce modificări vrea să aducă Guvernul programului Start Up nation 2018 şi noua grilă de punctare propusă

Astfel, menționăm posibilele consecințe pe care acceptarea acestor modificări le-ar putea aduce:

–          Planurile de afacere ce vor avea ca loc de implementare județe din regiunile dezvoltate vor fi depunctate cu 15 puncte, fapt pentru care cetățenii din București, Ilfov sau Cluj nu vor mai putea înființa firme și obtine finanțare strict pentru această schemă de ajutor de minimis.

–          Sectorul industriilor creative va pierde punctaj în fața serviciilor (exclusiv IT), acesta reușind să atingă un punctaj maxim de 90 de puncte, față de anul trecut, unde ar fi ajuns la 95 de puncte, motiv pentru care afaceri care ar fi dezvoltat educația, sănătatea, cultura, nu vor mai fi la fel de susținute prin acest program

–          închiderea automată a apelului de proiecte odată ce valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate prin proiectele înregistrate va atinge pragul de 150% din bugetul alocat apelului, reprezintă faptul că nu se va mai ţine cont de conţinut, ci de rapiditatea înscrierii şi depunerii de proiecte, deoarece se urmăreşte implementarea principiului „primul venit, primul servit”

Mai mult decât atât, considerăm că programul Start up Nation, așa cum a fost definit inițial conceptul său, trebuie să sprijine antreprenoriatul românesc format din tineri specializați pe anumite domenii sau dornici să penetreze anumite segmente de piață prin inovația și strategiile deosebite pe care sunt dispuși să le prezinte și implementeze.

Fiind prelungit cu încă 30 de zile, timp în care Proiectul Ordonanță de Urgență este lăsat spre consultare publică, deschiderea oficială a programului Start up Nation nu va fi posibilă mai repede de 1 noiembrie, mai ales că încă nu au fost făcute precizări în ceea ce privește perioada de decontare a cheltuielilor prevăzute în schema de minimis a ediției de anul acesta a programului”.

Documentul a fost conceput de doamnele Alina Anton şi Andreea Szabo, ambele, consultante în materie de accesare de fonduri europene. De altfel, cele două sunt şi iniţiatoare ale proiectului startupprojects.ro

Portalul online antreprenorinromania.ro este partener al celor de la Start Up Projects şi susţinător al demersurilor celor două consultante amintite. Antreprenor în România este o iniţiativă privată nelucrativă a omului de afaceri piteştean Sorin Dumitru.

Imaginea este de arhivă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here