Imensa bătaie de joc a amendamentelor la bugetul de stat pe anul în curs (Opinie)

Date:

Share post:

Scriam, la începutul lunii trecute, despre faptul că bugetul de stat al ţării, pe anul în curs, promite să mai stăvilească un pic din dezmăţul bugetar căruia-i căzuseră pradă bugetele pe anii anteriori.

Între timp, bugetul a fost supus „dezbaterii publice” şi a fost adoptat.

Am pus, mai sus, între ghilimele expresia dezbatere publică, pentru simplul motiv că, de fapt, n-a fost vorba despre nicio dezbatere. Cum a vrut Puterea, aşa a fost.

Bugetul de stat a fost votat fără ca măcar un singur amendament al Opoziţiei să fi fost adoptat. Nici măcar unul singur, aşa, barem de dragul de a mima „dezbaterea publică”.

O mare bilă neagră pentru Putere, se poate spune.

Trecând la Opoziţie, adică la PSD, constatăm şi aici aceeaşi „seriozitate” în a trata chestiunea bugetului. Parlamentarii PSD au depus nu mai puţin de 40.000 (un pic mai multe, în fapt) de amendamente la legea bugetului.

Asta în timp ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, critica acerb Puterea pe motiv că „refuză o dezbatere serioasă a legii bugetului de stat”.

Haideţi să vedem cât ar fi durat o astfel de dezbatere serioasă, cum i-ar fi plăcut dlui Ciolacu să se întâmple în Parlament.

Socotind numai câte 10 minute de dezbatere pentru fiecare amendament, ca să se dezbată serios toate cele propuse de PSD ar fi fost nevoie de 6.667 de ore.

Adică 278 de zile lucrătoare. Asta în condiţiile în care întreg anul 2021 are numai 254 de zile lucrătoare.

Aşadar, ca treaba să fi putut fi făcută serios, conform vrerii dlui Ciolacu, dezbaterea bugetului de stat pe 2021 s-ar fi întins până prin februarie 2022. Şi aici n-am socotit vacanţele parlamentare.

Dacă ţinem cont şi de el, şi de faptul că la final de săptămână parlamentarii sunt „în teritoriu”, sigur ne-ar fi apucat Crăciunul 2022.

Să propui 40.000 de amendamente la buget înseamnă, pur şi simplu, să iei în derâdere chestiunea. Iar să vorbeşti, concomitent, despre „dezbateri serioase” înseamnă să fii de-a dreptul neserios.

I-a ieşit perfect dlui Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular