Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) „Elie Wiesel” a lansat, la finalul săptămânii trecute, un proiect prin care își propune să aducă la suprafață poveştile tragice trăite de comunitățile de evrei și de romi, acum opt decenii, folosind ca instrument benzile desenate.
Partener principal al acestui proiect este fundația Freedom House România, prin intermediul reţelei de presă PRESShub, din care face parte şi site-ul nostru.
În cadrul campaniei „Imagini din trecut. Holocaustul din România”, vor fi ilustrate momente din acea perioadă prin intermediul benzilor desenate.
„Timp de aproape de doi ani, prin intermediul benzilor desenate ilustrate de Scc.comics, vom descoperi împreună istoria comunităților de evrei și romi din 𝐁𝐢𝐡𝐨𝐫, 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣, 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚, 𝐃𝐚̂𝐦𝐛𝐨𝐯𝐢𝐭̦𝐚, 𝐆𝐨𝐫𝐣, 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚, 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮, 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.
Această inițiativă va începe la Târgoviște și Botoșani, unde elevi și cadre didactice de la Colegiul Naţional Constantin Carabella Târgovişte și Colegiul Naţional Mihai Eminescu Botoșani ne vor fi parteneri în prezentarea poveștilor de viață ale evreilor și romilor din perioada Holocaustului, din comunitățile locale”, a anunțat INSHR Elie Wiesel, într-un comunicat de presă.
În total, vor fi organizate 10 expoziții de benzi desenate dezvoltate în cadrul proiectului „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Freedom House România, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM).
Mai multe detalii puteţi găsi într-un articol publicat pe portalul PRESShub, aici.
sursa foto: INSHR Elie Wiesel, via PRESShub