Guvernului nu prea-i pasă de victimele traficului de persoane. Ultima ordonanţă în acest sens are carenţe grave

Date:

Share post:

Guvernul României a adoptat, recent, o ordonanţă care reglementează Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, a informat azi site-ul G4Media.

„Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) trage un semnal de alarmă privind forma în care a fost adoptat… de către Guvernul României Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane”, se menţionează în articolul citat.

„Sunt o serie de probleme grave cu privire la forma în care a fost adoptat acest Mecanism crucial pentru recunoașterea și protecția victimelor.

În principal, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care nu este o instituție independentă așa cum solicită organismele internaționale de mulți ani, ci una subordonată Ministerului de Interne, a primit competențe similare instituțiilor independente din alte țări.

De exemplu, competențe precum notificarea tuturor cazurilor către ANITP ar putea afecta investigațiile făcute de DIICOT, iar unele competențe primite de ANITP ar trebui sa revină, într-un sistem eficient, ANPDCA.

În al doilea rând, nu a fost elaborat un mecanism separat pentru copii sau proceduri clare și competențe ușor de implementat și urmărit pentru victimele minore”, a spus Silvia Tăbușcă (foto), președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), pentru sursa citată.

Comunicatul de presă al consorţiului de ONG-uri poate fi lecturat integral aici.

Despre acest flagel, care e traficul de persoane, ArgesulOnline.ro a scris în mai multe rânduri. Vara trecută, în iulie, arătam cum oraşul Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, a devenit şi o capitală a proxenetismului şi traficului de persoane (articolul, aici).

Iar un alt articol semnat de colega noastră Delia Muşetescu, care trata drama unei eleve de liceu căzută victimă unei astfel de reţele, a fost preluat pe mai multe canale media naţionale, între care PressHub şi televiziunea ProTV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....