Într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24, fostul ministrul al Sănătăţii Nelu Tătaru (foto, în stânga imaginii), actualmente consilier al prim-ministrului Florin Cîţu, a declarat aseară că l-a sfătuit pe premier să introducă obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru mai multe categorii socio-profesionale.

Între acestea s-ar număra, potrivit dlui Tătaru, medicii şi celelalte categorii de cadre medicale (asistente, infirmiere, brancardieri etc), cadrele didactice, poliţiştii, pompierii şi jandarmii. Aceeaşi obligativitate ar urma să fie instituită şi pentru vârstnici, persoane cu boli grave (cancer, SIDA) sau cu imunitate scăzută.

Toate aceste categorii socio-profesionale au, ca alternativă la vaccinare, testarea periodică, însă nu pe banii statului, ci fiecare pe banii săi.

„Statul oferă gratuit vaccinuri pentru toată lumea. Cine nu vrea să se vaccineze, nu îl obligăm, dar va trebui să se testeze pe banii săi, cel puţin o dată pe săptămână”, a adăugat dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Prim-ministrul Florin Cîţu a confirmat spusele fostului ministru al Sănătăţii şi a spus că o decizie în acest sens va fi luată „în zilele următoare”.

Astfel de măsuri au fost luate şi în alte state europene, campioane la acest capitol fiind Italia şi Franţa, ţări care au fost grav lovite de pandemie. În ambele state menţionate au avut loc ample manifestaţii de protest ale celor care nu vor să se vaccineze, dar guvernele italian şi francez au rămas pe poziţii.

La capitolul vaccinare anti-Covid, România e instalată confortabil pe penultimul loc în Uniunea Europeană (sub noi e doar Bulgaria), cu doar puţin peste 30%. Media UE e undeva la 70% din populaţie vaccinată, dar sunt state care au depăşit şi 90%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here