Guvernul, pachet de creşteri de taxe şi impozite mai mare ca niciodată

Date:

Share post:

Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu pregăteşte, în aceste zile, un pachet masiv de majorare de taxe şi impozite, probabil cel mai mare de acest fel de după 1989.

Informaţia a fost făcută publică azi, de G4Media, care notează că majorările de taxe şi impozite sunt necesare „pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană”.

Aceasta cu atât mai mult cu cât, în aceste zile, se află la Bucureşti dna Celine Gauer (foto), şefa unui aşa-numit Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul secretariatului general al Comisiei Europene, adică persoana care supervizează felul în care România aplică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) convenit cu UE.

Or, neîndeplinirea întocmai şi la timp a jaloanelor convenite în PNRR atrage după sine sistarea alocării de bani europeni nerambursabili, lucru pe care Guvernul nu şi-l poate permite, mai ales în condiţiile creşterii accentuate a deficitului bugetar al ţării, despre care am scris aici.

Câteva dintre măsurile de creşteri de taxe şi impozite, avute în vedere de Guvern

  • Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depasesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.
  • Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc în prezent doar 1% impozit)
  • Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%.
  • Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Presedinelui României.
  • Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre etc
  • Creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.
  • Creşterea TVA de la 9% la 19% la hrana pentru animalele de companie (câini, pisici, iepuri, păsări etc)

În zilele de după instalarea sa ca prim-ministru, dar şi înainte de asta, Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că nu se vor majora taxele şi impozitele. S-a sucit, însă, cu 180 de grade, după ce s-a văzut şeful Guvernului.

sursa foto: Twitter

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Deșeurile de ambalaj: ce sancțiuni riscă firmele care nu respectă legislația și cum pot fi evitate

Firmele românești trebuie să respecte destul de multe legi...

Daniel Stanciu, în iulie 2022: „Vreau să ducem acest club la un alt nivel!” Felicitări, l-aţi dus

Daniel Stanciu, directorul executiv al lui FC Argeş, declara...