Un comunicat de presă apărut de în mediul online, care informa populaţia de faptul că Guvernul interzice deplasările persoanelor în afara domiciliului cu unele excepţii NU este un document oficial, deci nu este niciun motiv de îngrijorare.

Potrivit comunicatului, „în temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), se interzicea părăsirea domiciliului doar în anuminte condiţii, pe baza unei declaraţii”.

Însă, documentul nu prevede nicio dată de la care ar fi luate aceste măsuri extreme, nu are nicio ştampilă oficială şi nici semnătura preşedintelui Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, dr. Raed Arafat.

De asemenea, prefectul Judeţului Argeş, domnul Emanuel Soare a transmis: „Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:

  1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
  2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
  3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
  4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
  5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
  6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
  7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Pentru informaţii corecte privind situaţia de faţă, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro).

Grupul de Comunicare Strategică


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here