Guvernul Ciucă, învestit. Mai mult de jumătate dintre miniştri n-au nicio treabă cu domeniile pe care le conduc

Date:

Share post:

Azi la prânz, Parlamentul României a învestit, prin vot, noul Guvern, condus de Nicolae Ciucă, cu 318 voturi pentru şi 126 împotrivă, punându-se astfel capăt unei prelungite crize guvernamentale. În favoarea învestirii au votat senatorii şi deputaţii PSD, PNL, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale.

Împotrivă au fost aleşii aparţinând USR şi AUR, plus foştii parlamentari PNL care au părăsit partidul, după ce conducerea PNL a decis să facă alianţă de guvernare cu PSD.

Lista miniştrilor noului Guvern cuprinde 9 de la PSD, 8 de la PNL şi 3 de la UDMR, aceştia din urmă, aceiaşi ca şi în Guvernul Cîţu..

Potrivit unei analize făcute de colegii de la Newsweek România, 12 dintre cei 20 de miniştri ai Guvernuli Ciucă nu au calificarea şi nici competenţele necesare pentru a gestiona domeniile de care răspund în Guvern. Pe unii dintre aceştia nu-i recomandă absolut nimic ca să deţină astfel de funcţii înalte în statul român.

În Guvernul Ciucă se regăsesc doar doi specialişti de marcă, recunoscuţi ca atare de comunităţile ştiinţifice din care fac parte: e vorba de prof. univ. dr. Alexandru Rafila (PSD), care e ministru al Sănătăţii, şi de diplomatul Bogdan Aurescu (PNL), vechiul şi noul ministru de Externe.

Câteva exemple de miniştri care n-au nicio tangenţă cu domeniile pe care le vor conduce: Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a făcut Management Financiar-Contabil la fără frecvenţă, la fabrica de diplome „Spiru Haret”, în acelaşi timp în care era şi consilier parlamentar la Bucureşti, inspector la Botoşani şi reprezentant zonal al unei firme, la Galaţi.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, e sociolog, cu diplomă în filosofie. Spunea el însuşi că singura legătură cu Apărarea pe care a avut-o a fost aceea că şi-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu în vremurile tinereţii sale.

Mai potrivit ca ministru al Apărării ar fi fost dl Adrian Chesnoiu (PSD, în imaginea de sus), care e poliţist de meserie, cu facultatea de Poliţie absolvită la Bucureşti. Însă, acesta a fost desemnat şi votat ca ministru al… Agriculturii. Ministru al Culturii e un domn pe nume Lucian Romaşcanu, fost ziarist, între altele, la ziarul Cancan şi la televiziunea Kanal D, instituţii media care se ocupă cu orice numai cu cultura nu.

Digitalizarea a revenit deputatului Florin Roman (PNL), absolvent de Contabilitate şi Gestiune Financiară. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, e de meserie matematician-informatician. Ministrul IMM-urilor şi Turismului, Daniel Cadariu (PSD) e inginer mecanic, fără nicio experienţă în domeniile administrate.

Ministrul UDMR al Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, Attila Cseke, e jurist de meserie, cu facultatea absolvită la 10 ani după liceu. A fost o vreme manager la un magazin de animale care vindea şi flori, după care a lucrat numai la stat. A fost inclusiv ministru al Sănătăţii, deşi n-are nicio treabă nici cu Sănătatea.

Pentru mai multe detalii despre noii miniştri vă recomandăm să lecturaţi articolul celor de la Newswwek, accesând link-ul următor: https://newsweek.ro/politica/12-ministri-incompatibili-cu-domeniul-administrat-it-ist-la-transporturi-contabil-la-turism?fbclid=IwAR11ChMrRHbO8O8XWRIV28ej2SM8vMdJnZQdWUMqQC8RDTF9EtuxIEatl4s

Pentru comparaţie, în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, care s-a aflat la Palatul Victoria între 1992 şi 1996, toţi cei 22 de miniştri aveau studii şi competenţe în domeniile de activitate pe care le-au condus.

sursa foto: Facebook/Adrian Chesnoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Se opreşte curentul în cartierul Prundu

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice în...

A intrat cu maşina în stâlp care a căzut peste un contor de gaze

În urmă cu câteva momente, pompierii de la Detașamentul...

Trei medalii de aur pentru judoka piteșteni

Sportivii piteșteni prezenți la Campionatul Balcanic de Judo pentru...

Expoziţie auto retro la Ştefăneşti

Mâine, 1 octombrie 2022, Clubul Sportiv de Automobilism DACIA...

Actorul Alexandru Arşinel a murit

După o lungă perioadă în care actorul s-a luptat...

Liceenii din județul Argeș au primit vizita jandarmilor argeșeni

Aproximativ 500 de elevi de liceu, din cinci instituții...

Piteșteanul Petrică Andrei, solistul concertului de jazz al Filarmonicii Pitești

Filarmonica Pitești organizează vineri, 30 septembrie, de la ora...

Intratre gratuită la Grădina Zoologică din Piteşti, marţi 4 octombrie

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Animalelor (World Animal Day),...