Guvernul a anunţat aseară un plan fabulos, de „Sprijin pentru România” în valoare de peste 17 miliarde de lei

Date:

Share post:

Guvernul condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat aseară adoptarea unui plan, aşa-numit „Sprijin pentru România”. În fapt, mai mult un pachet de măsuri sociale, de sprijinire a persoanelor vulnerabile şi a micilor întreprinzători, ca să facă faţă creşterilor mari de preţuri şi inflaţiei în continuă creştere.

Planul are o valoare nemaiîntâlnită la noi: nu mai puţin de 17,3 miliarde lei. Din aceşti bani, 9 miliarde lei vin din fonduri europene, iar restul de 8,3 miliarde lei. de la bugetul de stat, a precizat prim-ministrul Ciucă.

Planul nu afectează alocările bugetare pentru investiții și pentru dezvoltarea economiei, a dat asigurări ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

Unele dintre măsurile prevăzute în plan vor intra în vigoare de la 1 mai, altele de la 1 iunie. Cei cărora li se adaresează, în principal, acest mega-plan de sprijin sunt, între alţii, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei pe lună, persoane cu handicap, elevii cu burse sociale, românii care câştigă doar salariul minim pe economie, copiii instituţionalizaţi, pacienții din spitale etc.

Redăm mai jos câteva dintre măsurile de spriinire a populaţiei, pe care Guvernul zice că le va lua:

  • Familiile cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună/persoană, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei/lună, pensionari cu venit minim garantat și persoanele cu handicap vor beneficia de vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare 2 luni. În total, 4,7 milioane de persoane vor fi beneficiarii acestor vouchere în 2020. 
  • creșterea salariului minim cu 200 de lei, creșterea fiind voluntară scutită de taxe.
  • valoarea tichetelor de masă creşte de la 20,17 lei la 30 de lei.
  • în cazul pacienților din spitale și vârstnicilor instituționalizați, se va dubla norma de hrană de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.
  • alocația zilnică de hrană pentru copiii instituţionalizaţi va crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă.
  • alocația lunară de plasament crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu handicap, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

Planul complet îl puteţi consulta aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular