Foarte multă lume ştie, de ani de zile, că la Târgu-Mureş fiinţează un centru universitar de performanţă în ceea ce priveşte medicina, în general, şi cea cardiacă, în particular.

Însă, medicii şi cadrele didactice universitare din Târgu-Mureş nu excelează doar în chirurgia cardiacă a adultului şi a copilului, ci şi în alte specialităţi medicale, conexe sau nu.

Cum ar fi, bunăoară, anestezia şi terapia intensivă, domeniu al medicinei în care numele dr. Sorin Paşcanu sau şef lucrări dr. Judit Kovacs (ambii, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, IUBCvT) figurează printre cele ale celor mai buni anestezişti din câţi are această ţară.

Dr. Sorin Paşcanu (în mijlocul unui grup de jurnalişti), unul dintre cei mai buni anestezişti din câţi are România

Recent, colaborarea dintre specialiştii mureşeni în anestezie şi terapie intensivă, pe de o parte, şi cei ai grupului Renault România, pe de altă parte, s-a concretizat într-un dispozitiv ce ajută foarte mult în tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.

„O echipă de ingineri de la Renault Technologie Roumanie RTR, (mai precis, de la Centrul Tehnic Titu, judeţul Dâmboviţa – n.r.) a produs, cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D, racorduri în formă de Y, utile ca soluţie temporară şi de urgenţă pentru situaţia în care capacitatea de acoperire a nevoilor de ventilatoare (aparate de respiraţie mecanică, artificială – n.r.) ar fi depăşită”, se arată într-un comunicat de presă al grupului Renault România.

„700 de asemenea piese au fost donate prin fundaţia Groupe Renault Roumânia, în parteneriat cu Automobile Dacia, fundaţiei pentru SMURD, în scopul de a fi distribuite spitalelor din linia întâi.

Şef de lucrări dr. Judit Kovacs, o somitate în ale terapiei intensive şi anesteziei

Ele pot fi folosite într-o situaţie de suprasolicitare a unităţilor medicale de terapie intensivă cu pacienţi aflaţi în stare critică.

În urma testării mai multor variante, a fost validat prototipul cu medici specialişti în terapie intensivă de la Târgu-Mureş.

Acesta a fost lansat în fabricaţie prin imprimare 3D, cadenţa de imprimare fiind de 20 de piese în 26 de ore.

„Am optimizat timpii de fabricaţie prin imprimarea pieselor în poziţie verticală şi reducerea pierderilor de material necesar, folosind astfel capacitatea de imprimare la maxim”, a declarat Mihai Enculescu, inginer coordonator în cadrul departamentului Prototipuri RTR.

Grupul Renault România s-a alăturat luptei împotriva panedmiei Covid-19 încă de le debutul crizei sanitare.

Astfel, după cum v-am mai informat, compania a mobilizat o flotă de 150 de maşini Dacia şi Renault, pe care le-a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii în vederea distribuirii către spitale din ţară.

Judeţul Argeş beneficiază de un aparat de teste la Spitalul Suport Covid-19 din  Mioveni, prin intermediul unei sponsorizări de peste o jumătate de milion de lei cu sprijinul fundaţiei Groupe Renault România şi Automobile Dacia.

De asemenea, împreună cu Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), grupul a contribuit la repararea a 50 de ventilatoare, în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General de specialitate”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

În imagine, un aparat de respiraţie artificială, vital în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus.

surse foto: Remus Lăcătuşu, captură video youtube, lumealibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here