Grupul de ONG-uri Eurocivica: „Responsabilitatea pentru eşecul Schengen aparţine (şi) Guvernului şi preşedintelui”

Date:

Share post:

Un grup de organizaţii neguvernamentale româneşti, grupate într-o structură confederativă numită Eurocivica a dat azi publicităţii o scrisoare deschisă adresată decidenţilor politici din România, prin care „își exprimă dezamăgirea şi îngrijorarea faţă de veto-ul exprimat de Austria şi Olanda în Consiliul JAI cu privire la admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”.

Celor de la Eurocivica li s-au raliat şi câteva instituţii de presă, între care site-ul nostru, dar şi site-ul ziaristii.com, condus de scriitorul şi publicistul Grigore Cartianu.

În esenţă, mesajul Eurocivica este acela că nu doar obtuzitatea şi interesele meschine ale Austriei (parţial, şi ale Olandei) ne-au lăsat în afara spaţiului Schengen, ci şi incompetenţa actualei clase politice de la Bucureşti.

„Mesajul pe care îl transmite Austria la adresa României destabilizează unitatea Europei într-un moment de cumpănă. Apropierea acesteia de Rusia imperialistă precum și jocul politic dublu în domeniul energetic, cu multiple conexiuni în economia românească, în contextul actualului vot, generează vulnerabilități la adresa intereselor legitime românești.

 Responsabilitatea politică a acestui eșec aparţine guvernului României, sferă în care includem majoritatea guvernamentală, guvernul ca atare și președintele statului, ca șef al diplomației externe.

Acţiunea singulară a Austriei faţă de România (Olanda a votat împotriva Bulgariei) nu e întâmplătoare, fiind urmarea unor relații toxice, uneori cu iz penal, între politicienii români şi marile afaceri austriece.

Privatizările “cu cântec” din domeniul energetic, atribuirea preferențială a unor mari lucrări publice de infrastructură, protecția concernelor austriece din domeniul lemnului care au provocat dezastre ecologice în pădurile românești, toate aflate sub semnul marii corupții generalizate, au creat impresia că agenții economici austrieci operează într-o țară în care orice e posibil.

Atitudinea de vechil pe moşie exprimată de Austria e generată de percepția pe care și-au format-o liderii politici de la Viena față de politicienii români, oricând disponibili și obedienți, corupți și coruptibili.

 Ceea ce vedem acum e forma odioasă a unui mod de a face politică. Corupția de atâtea ori combătută de societatea civilă prin pozițiile exprimate, prin proteste și alte acțiuni publice scoate azi în evidență consecințele grave la adresa intereselor fiecăruia dintre români.

 Veto-ul Austriei e totodată și un act îndreptat împotriva spiritului european, împotriva cutumelor şi principiilor fundamentale care guvernează relațiile dintre statele membre.

În ciuda acestei atitudini non-europene, România trebuie să-și asume un rol mult mai activ și relevant în politica unei Europe unite şi funcţionale, în spiritul valorilor asumate încă de la fondarea comunității europene.

 Asociațiile şi grupurile civice atenţionează ferm guvernanții politici că rezolvarea “afacerii” Schengen în formula tradițională folosită până acum, prin compromisuri oculte care sacrifică interesele energetice sau de altă natură ale României, va duce la reacții ferme şi mult mai implicate ale societății civice.

 Organizațiile și persoanele semnatare susțin cu fermitate angajamentul european al României, integrarea deplină a țării noastre în structurile și mecanismele comunitare precum și procesul de aprofundare a construcției europene”, se arată în mesajul Eurocivica.

Semnatari

 1. Federaţia Iniţiativa Timişoara
 2. Asociaţia #activAG Piteşti
 3. Împreună pentru A8
 4. #Rezist Milano
 5. Asociaţia Azi elevi, mâine lideri
 6. Acord Diaspora
 7. Corupția Ucide
 8. Asociaţia Aradul Civic
 9. Asociația Vedem Just, Voci pentru Democrație
 10. Asociația România Vie
 11. Disapora.ro
 12. Argeşul Online
 13. Ziaristii.com
 14. Corina Haita-Falah, PhD, Economist consultant pentru politici de mediu
 15. Freelance Daniela Boltres

FacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramPartajează

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...