Conform Programului de Guvernare 2020 – 2024 a României, prioritate deosebită ocupă Republica Moldova (RM), prin măsuri concrete de acțiune.

„Vom propune crearea unui grup de lucru al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care să susțină – împreună cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European – implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere UE-RM”, se arată în programul comun de guvernare a Coaliţiei dintre PNL, USRPLUS şi UDMR.

„Acest grup de lucru… ar putea să reprezinte actori civici, politici si economici din toate sectoarele naționale, creându-se premisele cele mai potrivite pentru a se întări poziția României, în calitatea sa de cel mai implicat și activ apărător al intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

Relația RM cu UE poate fi mult favorizată, dacă standardele europene sunt făcute cunoscute cetățenilor din diverse ramuri de activitate, prin implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere UE-RM.

Conducătorul acestei delegații din România, este d-l Siegfried Mureșan, care este cunoscut pentru afinitatea deosebită cu poporul moldav, acest factor poate fi decisiv pentru sprijin a politicii pro UE a proaspăt alesei președinte a Republicii Moldova (Maia Sandu – n.r.) care se bucură de susținere populară a cetățenilor săi din țară, cât și din diaspora.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, un prieten şi sprijinitor constant al Republicii Moldova

Avem certitudinea că într-o astfel de formulă se va ajunge mai rapid la alinierea Republicii Moldova cu standardele europene, lucru mult dorit de forțele politice democratice, dar și de cetățenii care sunt afectați de aceste vremuri cumplite.

România demonstrează încă o dată că neuitând la multiplele provocări interne, nu ezită să plaseze problemele Republicii Moldova și ale bunăstarii cetățenilor săi la un loc de vază!

Republica Moldova poate începe o nouă etapă, o etapă în care România, ca stat membru UE, poate reprezenta cu success interesele unui stat învecinat UE, cu care are o istorie, limbă, cultură comune și legături economice tot mai strânse!

Proiectele propuse de Republica Moldova pot fi aduse la cel mai înalt nivel din UE datorită vocii politice a Romaniei care susţine cetățeanul moldovean.

Proiectele mult necesare țării noastre sunt multiple și au nevoie de susținerea României; printre acestea, se află programul d-nei Președinte privind finanțarea directă a primăriilor moldovenești de către UE, care este mult așteptat de primăriile Republicii Moldova.

De o importanță majoră pentru cetățean este și  proiectul lansat ca propunere spre implementare Comisiei Europene nemijlocit, acela de a aduce Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățenilor moldoveni utilizând o platformă on-line pentru contact direct cu beneficiarii finali, intitulat ECIPES Program (Coeziune Europeană prin Programe de Susținere pentru Cetățeni, Primari și Antreprenori).

Acest concept, dezvoltat în colaborare cu mai multe personalități notorii din UE, debutând cu o dezbatere în Parlamentul European, a cunoscut o susținere și dezvoltare nemaipomenită, prin faptul ca ar re-aduce direct către moldoveni cei 40 de milioane Euro din fondurile europene, bani ratați de autoritățile anti-europene (fostul guvern Chicu).

Programul ECIPES este creat pentru beneficiul a 200 mii familii, 500 primării (50% din totalul național) și al 2.000 tineri, viitori antreprenori. Totodată, acest program în combinație cu programul propus de d-na Președinte, ar putea aduce fonduri Europene direct beneficiarilor, evitand circuitele greoaie și netransparente care sunt rezultatul unor guvernări stângace și deseori incompetente.

Remarcăm printre priorități în programul Guvernului de la București 2020-2024 încă o serie de priorități ce vin să întărească acele afirmate mai sus:

Consolidarea programului amplu de înfrățiri între unitățile administrative-teritoriale din România și Republica Moldova, inclusiv în vederea oferirii de expertiză în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, inițierea unor proiecte comune, care să aibă ca scop dezvoltarea comunităților locale.

 Continuarea acțiunilor de sprijin în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova.

 Se vor depune, de asemenea, eforturi pentru avansarea proiectelor bilaterale strategice, mai ales a celor cu rol de interconectare (interconexiunea energetică cu Republica Moldova, atât în domeniul gazelor, cât și al energiei; dezvoltarea pe mai departe a interconexiunii în domeniul infrastructurii rutiere, prin construcția sau, după caz, reconstrucția podurilor de peste Prut și construcția autostrăzii Iași-Ungheni);

Totodată, vom susține consolidarea programului amplu de înfrățiri între unitățile administrative teritoriale din România și Republica Moldova, inclusiv în vederea oferirii de expertiză în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, inițierea unor proiecte comune, care să aibă ca scop dezvoltarea comunităților locale;

Se va crea un Fond de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, cu o alocare financiară adecvată, în cadrul bugetului Agenţiei de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Având în vedere sincronicitatea creată de aspirațiile cetățeanului moldovean, cu cele civice și politice ale României, toate în perspectiva de europenizare și modernizare a standardelor de trai, administrative și de business în Moldova, credem că acest grup de lucru, cerut de Guvernul României Comisiei Europene, împreună cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European, va impulsiona implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere UE-RM”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Chişinău.

IDEP Moldova este o organizaţie neguvernamentală, proeuropeană, care militează, între altele, pentru dezvoltarea Moldovei de dincolo de Prut în strânsă simbioză cu Uniunea Europeană.

În imaginea de sus, Iurie Calestru, director de programe al IDEP Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here