Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură „Brătianu” va organiza, în data de 18 aprilie 2019, simpozionul județean Gheorghe I. Brătianu (1898-1953) – istoricul martir.

Gheorghe I. Brătianu a fost profesor universitar, istoric, om politic român, membru al Academiei Române, una dintre figurile de marcă ale intelectualității românești, victimă a regimului comunist.

Gheorghe I. Brătianu, fiul omului politic Ion I.C. (Ionel) Brătianu şi al Mariei Moruzzi-Cuza, văduva fiului domnitorului Al. I. Cuza, s-a născut pe 28 ianuarie 1898 la Ruginoasa, în judeţul Iaşi.

După absolvirea Liceului Naţional din Iaşi a urmat între 1917-1920 cursurile Facultății de Drept din aceeași localitate. 

Fiind atras de istorie, a abandonat cariera juridică și s-a înscris la Universitatea Sorbona din Paris, unde a susținut doctoratul în 1929, cu tema „Cercetări asupra comerțului genovez din Marea Neagră”.

Gheorghe I. Brătianu a devenit profesor universitar la Iaşi și Bucureşti, după care a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Istorie Universală din Iaşi (1935 – 1940) şi apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din Bucureşti (1941 – 1947).

Gheorghe I. Brătianu s-a înscris în 1926 în Partidul Naţional Liberal, iar în anul 1927 a devenit şef al organizaţiei Iaşi a aceluiași partid.       

   După 23 august 1944, Gheorghe I. Brătianu a suferit consecinţele atitudinii sale politice şi ştiinţifice fiind suspendat de la Universitate şi de la direcţia Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga”.

I s-a fixat domiciliu forţat şi i s-a interzis să aibă contacte externe. În această perioadă de arest la domiciliu, Gheorghe I. Brătianu a terminat volumul despre „Istoria Mării Negre.

Pe 9 iunie 1948, odată cu reorganizarea Academiei Române, care și-a schimbat denumirea în Academia Republicii Populare Române, Gheorghe I. Brătianu a pierdut calitatea de academician.

În anul 1950, a fost arestat de Securitate şi întemniţat la închisoarea din Sighetul-Marmaţiei, fără să fie judecat şi condamnat.

În noaptea de 23 spre 24 aprilie 1953, Gheorghe I. Brătianu a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani.

 La simpozion vor participa cu lucrări despre viața și personalitatea marelui istoric elevi de la instituții de învățământ argeșene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here