George Simion este un politician tânăr, fost candidat la ultimele alegeri europarlamentare din mai 2019 şi conduce un partid, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), al cărui reper principal este unirea Moldovei de peste Prut cu ţara-mamă.

Partidul AUR a reacţionat şi la imaginile de ieri, de pe aeroportul din Cluj-Napoca, în care mii de compatrioţi apăreau înghesuindu-se să se îmbarce (foto sus) în avioanele pregătite să-i ducă să culeagă recoltele din varii ţări occidentale.

Asta în vreme ce agricultura românească suferă cronic de deficit de forţă de muncă.

Redăm aici o solicitate a partidului AUR, condus de dl Simion, de clarificări din partea Guvernului condus de Ludovic Orban.

„Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului României, în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe să vină cu clarificări publice cu privire la situația românilor care sunt lăsați să plece la muncă sezonieră în țări europene, în special Germania.

În condițiile în care în România s-au instituit măsuri draconice de carantină și distanțare socială, inclusiv închiderea lăcașelor de cult pentru public, imaginile cu mii de români aglomerați pe aeroportul din Cluj-Napoca, în așteptarea zborurilor charter către Germania au făcut înconjurul lumii, fiind prezentate de mai multe medii de informare în masă din țară și străinătate.

Având în vedere această situație extrem de gravă, AUR solicită Guvernului României să iasă în spațiul public cu informații care să clarifice următoarele:

 1. Cine a solicitat muncitori sezonieri din România? Cine a acceptat? Publicați toată corespondența oficială purtată în acest sens. Este în interesul publicului românesc să cunoască aceste lucruri.
 2. La cererea cărei autorități publice s-a introdus în Ordonanța Militară nr. 7, aliniatul 1 din Art. 10 prin care se permite transportul aerian prin curse charter al lucrătorilor sezonieri din România către terțe țări?
 3. Faceți publice toate înțelegerile și condițiile prin care muncitorii sezonieri din România merg în terțe țări europene. Li se asigură asistență medicală? Sunt testați la plecarea din România sau la sosirea în țara gazdă? În cazul în care contactează COVID-19, ce țară își asumă tratarea lor?
 4. În plină stare de urgență și carantină în toată țara, de ce s-a ridicat excepția pentru muncitorii sezonieri? Este în interesul României și al sănătății populației acestei țări să se facă această excepție sau interesele agricole ale Germaniei primează indiferent de consecințe?
 5. Sectorul agricol sau cel de construcții din România se confruntă de ani de zile cu criză de forță de muncă. Pentru aceste sectoare guvernanții de ce nu găsesc soluții la fel de rapide precum au găsit pentru agricultura Germaniei și a altor țări europene?

Problema guvernanților nu este faptul că agricultura românească, industria, și alte ramuri economice sunt în criză sau inactive, ci faptul că organizarea exportului de brațe de muncă nu s-a făcut suficient de bine, așa cum reiese din înregistrarea ședinței de guvern de astăzi.

De la cel mai înalt nivel al statului român, prin vocea Președintelui Iohannis, românii din diaspora au fost îndemnați să nu se întoarcă de Paști în țară. Cum se face că este voie doar să pleci din România? Aceasta este calea aleasă de regimul Orban-Iohannis pentru „dezvoltarea” țării: exportul de oameni, tăierea accelerată a pădurilor și împiedicarea diasporei s se întoarcă în țară?”, se arată în comunicatul AUR.

sursa foto: Facebook

1 COMENTARIU

 1. Ce alta alternativa aveau oamenii acestia?Ce le-ar fi oferit statul roman, pe care il trageti la raspundere,in afara de „stati acasa” (pe banii vostri) si atunci cand se termina, ridicam din umeri ca nu avem solutii, ei fiind sezonieri deci neputand beneficia de pensii speciale sau 75% din …ce?!
  Cand facem acuzatii partinice trebuie sa gandim un pic si la 2 metri in fata adica ce solutie alternativa gasim.
  Daca nu avem ar fi mai bine sa tacem!
  Dreptul la munca nu este inca interzis nici chiar la noi in aceste momente.
  Ne-a gasit acum grija de ei si pina acum ii injuram ca au venit si cer si ei dreptul la asistenta sociala sau medicala.Ati uitat cand trimiteau bani in tara si noi ne laudam cu crestere economica cu bani veniti pe”fereastra” de la ei.Daca nu putem face nimic pentru ei atunci de ce ne suparam cand ei insisi gasesc alternativa?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here