Generalul (r) SIE Silviu Predoiu: „Serviciile de informaţii sunt întotdeauna un bun ţap ispăşitor”

Date:

Share post:

Într-un interviu luat ieri de ziaristul de politică externă Sebastian Rusu şi publicat în ziarul Adevărul, fostul director interimar al SIE, generalul în rezervă Silviu Predoiu a accentuat ideea că e o chestiune „pur speculativă” să-şi dea cineva cu părerea dacă obiectivele invaziei ruse în Ucraina au fost sau nu atinse, deocamdată.

Aceasta din simplul motiv că aceste obiective nu sunt cunoscute opiniei publice şi nici măcar oamenilor avizaţi, aşa cum, fără îndoială, este generalul Siviu Predoiu.

„Din punct de vedere al responsabilităţilor FSB (fostul KGB, echivalentul de azi al SRI de la noi – n.r.) şi GRU (serviciul de informaţii al Armatei Rusiei – n.r.), primul acoperă domeniul politico-economic, social, contraspionajul, iar cel de al doilea segmentul de informaţie militară.

Având în vedere numărul de oficiali ucraineni declaraţi trădători sau “anti-eroi” de preşedintele Zelensky, cât şi funcţiile ocupate de aceştia, cel puţin aparent, cele două servicii au avut surse de nivel.

Cât despre răspundere, este prea devreme să ne pronunţăm dar, ca întotdeauna şi peste tot, la nevoie, serviciile de informaţii sunt un bun ţap ispăşitor”, a declarat generalul Silviu Predoiu (foto).

„Trebuie… înţeles că Putin este cel ce dispune liniile strategice de acţiune, măsurile tactice fiind stabilite pe nivele inferioare de decizie, nivele ce pot fi victime ale unor dezinformări accidentale sau poate chiar voite. Oricum însă, ar fi bine să înţelegem că foarte rar o activitate în teren, indiferent de natura acesteia, decurge conform planificării, oricât de riguroase, de birou.

Cât despre perspectiva ca acest conflict să evolueze spre statutul de “îngheţat”, găsesc posibilă o asemenea evoluţie”, a mai declarat generalul Predoiu, intervievat de ziaristul Sebastian Rusu.

Puteţi lectura integral interviul respectiv aici.

Silviu Predoiu (63 de ani) e inginer geolog de profesie, absolvent al facultăţii de profil a Universităţii din Bucureşti. La trei ani de la absolvirea facultăţii a fost trimis să urmeze un curs la Şcoala de Ofiţeri de Securitate de la Băneasa, după care a fost încadrat în Securitate (ca ofiţer de contraspionaj) , ulterior în Serviciul de Informaţii Externe.

A absolvit şi un curs de jurnalism. Între anii 2000–2004, Silviu Predoiu a deţinut funcția de șef de direcție în cadrul SIE, conducând, pe rând, departamentele de Combatere a Crimei Organizate (2000-2004), Antiterorism (2002-2003) și Protecție Internă şi Contraspionaj (2003-2005). Ulterior, a deţinut şi funcţiile de director adjunct, apoi director interimar al SIE.

sursa foto: captură video youtube

Vizite0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...

Cauza tragediei de ieri de la Drăganu: o depăşire care n-ar fi trebuit făcută

Tragedia rutieră de ieri, de la Drăganu, despre care...

Capitala magiunului românesc se modernizează cu bani europeni

Orașul Topoloveni, din judeţul Argeş, până recent un târg...

OZN, secretele militare și chestiuni care nu mai sunt pentru nimeni un secret

În cartea sa ”Am vânat OZN-uri și extratereștrii”,  gen....

Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Cei aproape 10 ani de când Ministerul Transporturilor şi...