Conducerea centrală a PSD a anunţat azi că Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeş, e propunerea partidului pentru postul de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, rămas vacant după demisia lui Marius Budăi. Însă, asemeni predecesorului său, CV-ul viitorului ministru Bucura-Oprescu e plin de „găuri” ca un şvaiţer.
Când am scris „CV-ul” ne refeream la ultimul CV al dnei ministru, cel disponibil pe site-ul Camerei Deputaţilor (aici). Potrivit acestuia, dna Bucura-Oprescu a terminat liceul (unul bunicel, cel Economic din Piteşti) în anul 1999, dar a început studiile universitare abia în 2004, la Universitatea din Craiova, la Ştiinţe Economice.
O primă neclaritate: facultăţile de Ştiinţe Economice durau atunci 4 ani. Doamnei Bucura-Oprescu i-au trebuit 5 ani.
De asemenea, viitorul ministru al Muncii nu spune, în ultima variantă de CV, cu ce s-a ocupat cinci ani din viaţa de adult, între 1999 şi 2004. Probabil s-o fi odihnit, altceva nu reiese din documentul citat.
Într-un alt document, un CV mai vechi, dispărut între timp de pe majoritatea site-urilor, Simona Bucura-Oprescu zice că în aceşti cinci ani, 1999-2004, ar mai fi făcut o facultate, Relaţii Internaţionale la ASE Bucureşti. Tot facultate economică, şi tot în 5 ani în loc de 4.
Deja dilema se adânceşte: cine altcineva, în afară de dna deputat PSD de Argeş, ar mai absolvi două facultăţi cu acelaşi profil, economic? În plus, din ultimul CV, cel oficial, facultatea despre care deputata spune că a absolvit-o la ASE Bucureşti a dispărut, pur şi simplu.
Ajutaţi-o pe Simona Bucura-Oprescu să-şi găsească doctoratul pierdut
De asemenea, referirile anterioare la teza sa de doctorat – declarase, la un moment dat, unui ziar local din Argeş că e în anul III la doctorat, la Academia Naţională de Informaţii – au dispărut şi ele din autobiografia Simonei Bucura-Oprescu.
Prin 2013 apăruse în CV-urile sale că ar fi doctorandă a Academiei Naţionale de Informaţii, cu tema lucrării „Bună Guvernare”. Între timp, după izbucnirea scandalurilor de plagiat pe bandă rulantă, din CV-urile deputatei a dispărut orice referire la doctoratul cu pricina. S-a pierdut ca scrisoarea lui nea Iancu.
Fapt care l-a făcut pe regretatul Adi Ilinca să scrie, într-unul din ultimele numele ale publicaţiei sale, Impuls de Argeş, că oferă un premiu aceluia care găseşte doctoratul pierdut al Simonei Bucura-Oprescu. Articolul respectiv l-am publicat şi noi, aici.
Xenofobie şi propagandă comunistă chineză
În ultimii ani, deputata s-a făcut vestită prin xenofobia etalată în public, la ultimele alegeri locale, dar şi prin ataşamentul faţă de crezurile propagandei comuniste chineze, arătându-se o mare admiratoare a sistemului politic din China.
În septembrie acum trei ani, într-un discurs de susţinere a candidaţilor PSD la Primăria din Câmpulung Muscel şi din zona respectivă, Simona Bucura-Oprescu tuna şi fulgera împotriva veneticilor: „Fiecare dintre noi, la Câmpulung să le spunem tuturor: în Muscel veneticii nu sunt bineveniţi. În Muscel trebuie să ai rădăcină de muscelean ca să fii primar!”
Vizată era fosta vedetă TV Elena Lasconi, de loc din Haţeg, judeţul Hunedoara, care a cutezat nu doar să candideze la Primăria Câmpulung Muscel, ci chiar să o câştige. Ea fiind „o venetică”, apud Simona Bucura-Oprescu.
La vreo doi ani distanţă, prilejul vizitei ambasadorului Chinei în Argeş, dna deputat a comis un discurs în care apologia Chinei a fost ridicată pe noi culmi.
„Relaţiile dintre România şi China sunt relaţii consistente în baza parteneriatului strategic (serios? – n.a.) pe care îl avem… Vă mulţumim pentru Drumul Mătăsii şi pentru faptul că în acest program atât de important pe care dumneavoastră îl promovaţi, România… reprezintă în fapt poarta de intrare a Chinei în Uniunea Europeană...
… Apreciem preocuparea dumneavoastră şi pentru partea de mediul de afaceri şi pentru dorinţa de a pune în comun Argeşul şi regimul din China… şi pentru partea de educaţie şi apreciem foarte mult că intenţionaţi ca şi la Piteşti să fie (deschis – n.n.) un institut Confucius şi, nu în ultimul rând, pentru partea culturală”.
Simona Bucura-Oprescu e căsătorită cu Mihail Oprescu, fost prefect de Argeş, care acum e înalt funcţionar public şi cadru didactic universitar la o universitate privată din Piteşti, „Constantin Brâncoveanu”.
Despre toate aceste lucruri am mai scris, de-a lungul anilor. Azi le-am pus doar laolaltă, ca să creionăm, succint, portretul viitorului ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale din Guvernul Marcel Ciolacu. Niciodată dna Bucura-Oprescu n-a avut nimic de spus, aşa că azi n-am mai deranjat-o.
sursa foto: Facebook/Simona Bucura-Oprescu
[…] a reușit să-și completeze propriul program doctoral, dar la un moment dat, așa cum relatează Argeșul Online, declarase „unui ziar local din Argeș că este în anul III la doctorat, la Academia Națională […]