Gata cu ţări roşii sau galbene. Carantină 5 zile pentru toată lumea care intră în România, nevaccinată sau netestată

Date:

Share post:

În şedinţa sa de azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre care elimină împărţirea statelor lumii pe zone colorate (roşii, galbene, verzi) din punct de vedere al infectărilor cu Covid-19.

În schimb, Hotărârea CNSU instituie carantina obligatorie pentru cinci zile pentru orice persoană care vine în ţară şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 sau alt document compatibil, în cazul altor state. care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19, a anunţat azi Guvernul.

„Prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 (cea de azi – n.r.) care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte”, a declarat la finalul şedinţei CNSU de azi dr. Raed Arafat (foto), secretar de stat.

Există şi o serie de excepţii de la regula carantinei de 5 zile. Între acestea se numără: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării, lucrătorii transfrontalieri care intră în România, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi,  elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare; conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane şi se deplasează în interes profesional.

Hotărârea CNSU de azi intră în vigoare imediat după publicarea ei în Monitorul Oficial al României, lucru care se va întâmpla, foarte probabil, în cursul acestei după-amiezi.

Una dintre consecinţele adoptării acestei Hotărâri a CNSU va viza şiactivitatea în şcoli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat pentru HotNews.ro că va avea o discuție în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, astăzi.

sursa foto: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular