Aseară, doi deţinuţi, condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, urmare a comiterii unor infracţiuni cu violenţă, între care un omor, au luat ostatici doi gardieni ai închisorii unde se aflau în detenţie. Închisoarea respectivă, Hällby, situată în satul Kvicksund, lângă oraşul Eskilstuna, este una dintre închisorile cu cel mai înalt grad de securitate din Suedia.

Pentru a-i lua ostatici pe cei doi gardieni, deţinuţii s-au folosit de nişte arme artizanale, „un fel de cuţite confecţionate prin şlefuirea cozilor unor periuţe de dinţi”, a declarat pentru tabloidul Expressen din Stockholm Peter Kjellin (foto sus), şeful închisorii respective. „Ultima dată aşa ceva (o luare de ostatici într-o închisoare – n.r.) s-a mai petrecut în 2003 sau 2004, deci ar fi primul astfel de incident în ultimii 17 ani”, a mai spus Kjellin.

Angajaţii pizzeriei din apropierea închisorii, onorând „comanda” deţinuţilor

Pentru a-i elibera pe gardieni, deţinuţii au cerut un elicopter cu plinul făcut şi… 20 de pizza, pentru ei şi pentru ceilalţi deţinuţi. După ce li s-au oferit cele 20 de pizza cerute şi după îndelungi tratative cu mediatori ai Poliţiei Suedeze, cei doi deţinuţi au eliberat ostaticii şi au fost preluaţi de forţele speciale ale Poliţiei.

Cei doi deţinuţi, „eroi” ai luării de ostatici

Cei doi deţinuţi în discuţie se numesc Isak Dewit (30 de ani) şi Haned Mahamed Abdullahi (24 de ani), ambii recidivişti şi fiecare având un cazier stufos, care include şi câte o omucidere, a relatat ziarul suedez Expressen. Potrivit Poliţiei locale, ambii ostatici, un bărbat şi o femeie, ambii angajaţi temporar, se simt bine şi nu au fost maltrataţi.

Vor fi acuzaţi de răpire şi, foarte probabil, vor petrece câte 2-3 ani în plus într-un alt penitenciar. Închisorile din Suedia sunt cunoscute pentru condiţiile de detenţie foarte bune oferite, care aduc mai mult a hotel decât a loc de ispăşire a unei pedepse.

Proprietarul pizzeriei a rămas cu paguba

Singurul care a ieşit prost din toată această tărăşenie a fost proprietarul pizzeriei care le-a livrat deţinuţilor 20 de pizza cu carne de kebap, un emigrant de origine arabă pe nume Beshar Toma. Acestuia nu i-a plătit nimeni contravaloarea produselor. „Am livrat comanda, angajaţii închisorii au venit să o preia, dar au luat doar cutiile cu pizza, mie nu mi-au spus nimic. Încă nu mi le-a plătit nimeni (cele 20 de pizza – n.r.)”, a declarat omul ziarului Aftonbladet.

sursa foto: captură video Expressen, NyaRiks.se, Poliţia Suedeză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here