La adăpostul de câini și pisici de la Smeura, din Argeș, cel mai mare din lume, s-a deschis ieri primul centru de sterilizări gratuite și de înregistrare a animalelor din România.
În cadrul unui proiect pilot unic în colaborare cu DSVSA Argeș, ANSVSA și fundația germană Tierhilfe Hoffnung, toți câinii din județul Argeș vor fi microcipati, vaccinati, sterilizati și înregistrati în următorii ani. În acest scop, medicii veterinari din teritoriu vor merge din casă în casă și vor înregistra populația canină, se menționează într-un comunicat de presă.
Sterilizările gratuite sunt oferite la Centrul de sterilizare și înregistrare, de la adăpostul de animale din Smeura, de lângă Pitești, dar și prin intermediul a cinci mobile de sterilizare. Pentru detalii dați click aici.
CITIȚI ȘI: Individ din Mioveni, amendat pentru că şi-a abandonat câinele
La ceremonia de deschidere au participat numeroși invitați de ieri au participat numeroși invitați. Între aceștia, o delegație din Germania, inclusiv secretarul de stat Anette Kramme și președintele Asociației germane pentru bunăstarea animalelor, Thomas Schröder
După binecuvântarea religioasă a Centrului, Matthias Schmidt (primul președinte al Tierhilfe Hoffnung) și Ana Maria Voicu (al treilea președinte al Tierhilfe Hoffnung și șefa adăpostului de la Smeura) au prezentat invitaților incinta.
România, țara câinilor abandonați și chinuiți
Potrivit estimarilor autorității veterinare locale, numai în județul Argeș trăiesc aproximativ 185.000 de câini.
”Aproximativ 85.000 dintre aceștia sunt câini ai străzii, fără adăpost, care au fost capturați oficial prin lege începând cu anul 2013 și pot fi eutanasiati după o perioadă de detenție de 14 zile.
Tierhilfe Hoffnung salvează cât mai mulți câini ai străzii de la această soartă crudă. Cu peste 6.000 de câini, adăpostul de animale Smeura poartă tristul titlu de „cel mai mare adăpost de animale din lume”.
Populația de câini de pe stradă crește constant și exponențial, în primul rând din cauza proprietarilor neresponsabili. Numai sterilizarea completă poate reduce această imensă suferință a animalelor într-un mod durabil și uman. Cu mesajul „Sterilizează, nu ucide!”, echipa Tierhilfe Hoffnung luptă pentru drepturile animalelor de pe stradă persecutate încă din anul 2000.
Numai în anul 2023, au fost efectuate 20.948 de sterilizări. Aceste eforturi urmează să fie din nou sporite semnificativ cu ajutorul proiectului pilot de la Smeura.
Atât centrul de sterilizare și înregistrare, cât și proiectul model sunt un motiv de speranță că noi, oamenii din România, putem lucra împreună pentru a reduce în sfârșit populația de câini de pe stradă într-un mod uman. Solicităm ca cele peste 100 de adaposturi publice din țară să fie transformate în centre de sterilizare și înregistrare”, se mai menționează în documentul citat.





