(Galerie foto) Ce e și ce oferă un punct gastronomic local? Ultimul din Argeș, deschis ieri, în localitatea musceleană Stoenești

Date:

Share post:

Conceptul de punct gastronomic local începe să prindă și în județul Argeș. Ieri, la Stoenești, lângă Câmpulung, și-a deschis porțile Casa Tanti Maria.

Punctele gastronomice locale sunt deja foarte răspândite îndeosebi în centrul și estul Transilvaniei, însă, avem și în Argeș câteva astfel de puncte. Un punct gastronomic local (PGL) este un fel de mini-restaurant, capabil să ofere hrană pentru cel mult 12 turiști, care funcționează în incinta unei gospodării rurale obișnuite.

Practic, gazdele gătesc și oferă turiștilor exact ceea ce mănâncă și familia în cauză. Se folosesc produse locale, obținute din gospodăria proprie sau de la alți producători din zonă.

Un astfel de punct gastronomic local s-a deschis ieri, în localitatea Stoenești: Casa Tanti Maria. Gazda, pe numele ei Mariana Găncilă, a avut parte de musafiri de la București (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea), Pitești (președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă) și din comunele învecinate, în speță primari ai altor comune muscelene. Rol de amfitrion a jucat și primarul din Stoenești, Ion ”Paul” Marin.

CITIȚI ȘI: Turismul argeşean bate pasul pe loc. Ne surclasează judeţe ca Mureş, Vâlcea, Covasna sau Caraş-Severin

Meniu restrâns, gătit în casă, din produse locale

Deși meniul unui PGL e, de regulă, restrâns (1-2 ciorbe, 1-2 feluri principale și un desert), tanti Maria de la Stoenești a avut ieri oferta ceva mai bogată. Pe masă a pus și sarmale de post, pentru cei care respectă canoanele ortodoxe, dar și pastramă, pentru cei un pic mai predispuși a păcătui.

Deocamdată, în județul Argeș, punctele gastronomice locale pot fi numărate pe degete. Dar numărul lor va crește, cu siguranță, în viitorul apropiat.

Cel puțin în zona de nord a județului, în Muscel și în satele de-a lungul Transfăgărășanului, o zonă cu un potențial turistic enorm, unic, încă insuficient pus în valoare. Dar în care lucrurile încep să se miște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...

Tânărul Dragoș Predescu (PNL), numit aseară prefect al județului Argeș

Tânărul Dragoș Predescu (PNL) a fost numit aseară prefect...

”Dasfidania, asshole!” Russian Ambassador Valery Kuzmin has left Romania today

The Russian Ambassador in Romania, comrade Valery Kuzmin, ended...

Dasfidania, asshole! Ambasadorul rus Valery Kuzmin a plecat definitiv din România

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, și-a încheiat ”misiunea”...

S-a încheiat Festivalul-Concurs ”Premiile Muzicale Dinu Lipatti”

Ieri și azi a avut loc cea de-a IX-a...