Asaltată de turişti, în special în anii de pandemie, Mamaia n-a mai atras, anul acesta, la fel de mulţi ca în anii precedenţi. Numărul turiştilor e surprinzător de mic, cu mult mai mic decât aşteptările hotelierilor. Şi nu doar la Mamaia, ci pe aproape întreg Litoralul românesc.
Asta în ciuda sprijinului Guvernului, care a reluat acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari; în fond, o formă de a transfera bani publici înspre conturile hotelierilor.
E edificator despre cum stau lucrurile la Mamaia felul în care şi-au titrat reportajul făcut acolo, weekendul trecut, colegii Andreea Pavel şi Cristian Andrei Leonte, de la publicaţia Info Sud-Est din Constanţa: „Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce stațiunea s-a transformat în cartierul-buzunar al Constanței/ Hotelierii, sacrificați pentru blocuri pe plajă, în timp ce proprietarii apartamentelor de lux își fac concediile în altă parte/ De ce bate vântul pe litoralul românesc”.
„În stațiunea Mamaia mai mult de jumătate de șezlonguri sunt goale, umbrelele stau închise, pe terase chelnerii stau de vorbă sau ies pe promenadă să caute posibili clienți, iar traficul rutier este mai lejer ca niciodată în această perioadă a anului. Suntem la mijlocul sezonului estival și, în al doilea weekend din luna iulie, în Mamaia a venit nota de plată”, se menţionează în reportajul apărut pe site-ul Info Sud-Est.
„În timp ce stațiunea era transformată în cartierul-buzunar al Constanței, hotelierii au fost sacrificați la umbra zecilor de blocuri de apartamente de lux care s-au ridicat pe spații verzi, grădini de trandafiri și inclusiv pe nisipul plajei, iar restaurantele au început să piardă tot mai mulți clienți din cauza puzderiei de tonete de fast-food, aprozare sau supermarketuri care au primit autorizație de funcționare în stațiune.
Prin comparație, în Balcicul bulgăresc nu există niciun astfel de punct alimentar pe promenada stațiunii tocmai pentru a nu încuraja turiștii să cumpere ”gustări”, ci pentru a-i determina să ia cele trei mese ale zilei la restaurantele stațiunii sau în hotelurile unde sunt cazați.
În Mamaia lucrurile nu au funcționat astfel, ci, dimpotrivă, începând cu anul 2000, când la Primăria Constanța a ajuns Radu Mazăre, aproape fiecare a construit ce și cum a vrut în Mamaia.
Astăzi, după două decenii, Mamaia plătește pentru politica păguboasă a administrației locale în raport cu o stațiune transformată într-un cartier cu proprietari de apartamente de lux care nu își mai petrec aici nici măcar verile”, au mai scris cei de la Info Sud-Est.
O posibilă explicaţie a reculului Mamaiei: „Timp de doi ani (turiştii – n.r.) au dat nas în nas, în multe situații, cu servicii proaste, prețurile nejustificat de mari, salmonella, lehamite, condiții sub așteptări sau au fost ”înțepați” în purul stil românesc”.




Puteţi citi integral reportajul semnat Andreea Pavel şi Cristian Andrei Leonte, aici.




Actualizare – Colegul nostru Bogdan Dumitru tocmai s-a întors dintr-un concediu petrecut alături de soţie şi de cele două fiice, la Mamaia.
„Într-adevăr, e lume clar mai puţină decât în anii precedenţi. Iar preţurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele. Sunt locuri unde preţurile sunt mai rezonabile, dar în altele… îţi vine s-o iei la fugă”, a conchis colegul nostru.
Iată câteva preţuri „culese” din Mamaia de Bogdan Dumitru:
20-25 lei o ciorbă; dar sunt şi mai scumpe de atât, cea mai scumpă – 57 de lei
40 lei o pizza
15 lei o limonadă la 0,25 litri
10 lei o bere la 0,5 litri
150 lei un platou cu fructe de mare, pentru două persoane
40 lei o portie de hamsii cu mămăligă si mujdei, la restaurant; pe plajă, între 10 şi 20 lei
10-30 lei o clătită
10 lei o felie de pizza
5 lei un covrig
10 lei un ştiulete de porumb fiert sau copt
25 lei biletul la telegondolă
90 lei/zi parcarea în zona zisă zero
sursa foto: Info Sud-Est Constanţa, ArgeşulOnline.ro/Bogdan Dumitru