Zilele trecute am informat, preluând un articol redactat de specialiştii în energie grupaţi în Asociaţia Energia Inteligentă, despre câteva opţiuni de furnizare de curent electric pentru clienţii casnici din Argeş.

Am arătat acolo că, potrivit sursei citate, cele mai mari preţuri la electricitate la oferă furnizorul tradiţional, CEZ, iar cele mai mici, o companie de stat (Hidroelectrica) şi două private: Nova Power Gas SRL şi Restart Energy One SA.

Reamintim că preţurile indicate în articol erau cele găsite pe comparatorul de tarife de pe site-ul ANRE la data de 4 ianuarie.

Pentru mai multă acurateţe, noaptea trecută colegul Bogdan Dumitru a folosit din nou comparatorul de tarife pus la dispoziţie de ANRE, pentru a vă putea informa asupra tuturor ofertelor de furnizare de electricitate pentru clienţi casnici.

Operaţiunea a fost făcută noaptea pentru că ziua site-ul ANRE dă numeroase erori, din cauza, probabil, a numărului foarte mare de accesări ale site-ului.

Menţionăm că preţurile indicate mai jos se referă exclusiv la oferte în regim concurenţial. Le-am ales pe acestea şi le-am ignorat pe cele în regim universal pentru că acestea din urmă sunt, invariabil, mai mari decât primele.

Comparaţiile de costuri evidenţiate în imagini au la bază o factură actuală de 87 de lei lunar, una pe care noi am estimat-o ca fiind de valoare medie pentru o familie cu 1-2 copii, locuind într-un apartament cu două camere.

Iată preţurile găsite în urma acestei operaţiuni:

 1. AIK Energy România SRL – 0,67 lei/KWh
 2. Restart Energy One SA, Hidroelectrica SA şi Nova Power Gas SRL – toate 0,68 lei/KWH
 3. ENEL Energie – 0,73 lei/KWh
 4. CEZ Vânzare (oferta de tip Rezidenţial, pentru clienţi din afara reţelei Distribuţie Oltenia) – 0,78 lei/KWh
 5. CEZ Vânzare (oferta de tip Eficient, care include factură electronică, posibilitate de plată prin direct debit, pentru clienţi din afara reţelei Distribuţie Oltenia) – 0,81 lei/KWh
 6. ENGIE România SA – 0,82 lei/KWh

Cea mai ieftină ofertă este, după cum se vede, a firmei AIK Energy România, din Bucureşti, o subsididară a companiei britanice AIK Energy Ltd, înființată în 2013 în Londra.

Compania este axată pe tranzacționarea (import și export) de gaze naturale, energie electrică și petrol în toată regiunea Europei Centrale și de Est.

Următoarele cele mai ieftine oferte de preţ vin de la firmele indicate ca având preţuri mai mici şi de către cei de la Asociaţia Energia Inteligentă: Hidroelectrica, Nova Power Gas şi Restart Energy One.

Fostele companii de stat, privatizate după 1989, în speţă CEZ, ENGIE şi ENEL, continuă să aibă cele mai mari preţuri la electricitate.

Pentru a verifica preţurile la electricitate disponibile pentru consumatorii clienţi casnici vă recomandăm să verificaţi comparatorul de tarife disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), accesând link-ul de mai jos:

https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

OBSERVAŢIE – Preţurile de mai sus şi, în general, preţurile care vă sunt afişate atunci când consultaţi comparatorul pus la dispoziţie de ANRE nu includ câteva alte taxe pe care, însă, le vom plăti cu toţii.

Spre exemplu, în preţurile afişate nu sunt incluse TVA, aşa-numita „contribuţie pentru cogenerarea de înaltă eficienţă”, valoarea certificatelor „verzi” şi tariful pentru energia reactivă.

1 COMENTARIU

 1. Măi băieți/fete, nu stiu ce socoteli ati făcut voi, dar mie la Engie cu factura in față, mi-a ieșit un preț unitar/KWh (fără TVA) de 0,6483441RON , preț care include atât energia activă cât și certificatele verzi, taxa de cogenerare și abonamentul lunar..

  Sunteţi un norocos, dle Moisescu, dacă aţi găsit astfel de oferte. Noi am prezentat în text ceea ce am găsit consultând comparatorul de tarife de pe site-ul ANRE.
  Dacă aţi făcut un printscreen sau o poză ofertei Engie, daţi-ne-o, vă rugăm, să o publicăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here