Guvernul de la Paris a avizat pozitiv, alaltăieri, câteva modificări de natură instituţională, care vor fi transpuse în legislaţia naţională.

Printre acestea, două ni se par a fi modele de urmat şi pentru autorităţile române.

Prima ar fi reducerea numărului de deputaţi şi de senatori. Astfel, potrivit ziarului „La Provence”, numărul deputaţilor ar urma să scadă de la 577, câţi sunt în prezent, la 433, iar cel al senatorilor, de la 348 la 271.

A doua ar fi limitarea prin lege la maximum trei a numărului mandatelor succesive în funcţii de demnitate publică.

Excepţie ar urma să facă doar primarii din localităţile rurale, cu mai puţin de 9.000 de locuitori. 

Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, dna Sibeth Ndiaye (foto), citată de Agerpres, a spus la o conferinţă de presă că „aceste reforme răspund promisiunii preşedintelui Emmanuel Macron şi neîncrederii manifestate de cetăţeni în timpul dezbaterii organizate de acesta din urmă ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”.

Reamintim că la noi în ţară, cetăţenii români au votat, în noiembrie 2009, în cadrul unui referendum organizat la iniţiativa preşedintelui de atunci, dl Traian Băsescu, reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300 şi trecerea la un Parlament unicameral.

Deşi au trecut 10 ani de atunci, aşa-numita „clasă politică” de la Bucureşti nu a binevoit să transpună în legislaţie voinţa exprimată de români.

Iar cum Constituţia nu prevede nicio măsură corecitivă în cazul în care Parlamentul refuză să transpună în legislaţie ceea ce românii decid prin referendum, noi vom avea în continuare acelaşi parlament supradimensionat, ineficient, bugetofag.

Cât despre limitarea numărului de mandate în funcţii publice, dacă aşa ceva s-ar pune în discuţie la noi…ce mai vaiet, ce mai zbucium…

sursa foto: La Provence

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here