Franţa, în prag de război civil, după majorarea preţurilor la carburanţi

Date:

Share post:

În capitala franceză Paris se petrec, de câteva zile încoace, lucruri inimaginabile pentru o ţară de calibrul şi pretenţiile Franţei.

Protestele demarate acum câteva zile au luat amploare, dar s-a ajuns la vandalizări ale magazinelor, ale Arcului de Triumf de la Paris şi ale altor imobile, incendieri de automobile şi bătăi de stradă cu forţele de ordine.

„La Paris, poliţia a anunţat că a arestat peste 265 de persoane, în timp ce aproape 100 au fost rănite după ce protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor.

În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri. Poliţia a folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees şi în alte locuri din oraş, precum Opera şi Piaţa Bastiliei. Mai multe staţii de metrou au fost închise”, a anunţat postul Radio France Internationale.

Proteste au izbucnit nu doar la Paris, ci şi în „mai multe oraşe din Franţa, de la Charleville Mezieres în nord-est la Marsilia în sud. În oraşul Nisa, camioane au blocat accesul pe aeroport”, anunţă postul de radio citat.

Celebrii protestatari porecliţi „vestele galbene” (les gilets jaunes, în franceză) reclamă, în primul rând, supraaccizarea benzinei şi motorinei, dar revendicările lor au alunecat, treptat, spre anarhie.

„Nimic nu poate justifica atacul asupra forţelor de ordine, distrugerea magazinelor, incendierea unor clădiri publice ori private, ameninţarea trecătorilor şi a jurnaliştilor ori vandalizarea Arcului de Triumf.

Vinovaţii nu vor o schimbare, vor haosul. Ei vor fi prezentaţi justiţiei. Am să respect mereu contestaţiile, am să ascult mereu opoziţia dar nu voi accepta niciodată violenţele”, a declarat presei franceze preşedintele Emmanuel Macron.

Acesta are în vedere inclusiv măsuri de severitate extremă, cum ar fi decretarea stării de urgenţă.

surse foto: France Bleu, LCI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Transportul public din Târgu-Mureş, adus în 2022, cu ajutorul banilor europeni (Preluare PressHub)

Târgu-Mureş, ultimul mare oraş din Transilvania în care transportul...

Cartea zilelor noastre: Același Daniel Silva

Plin de notorietate. Grație romanelor sale. Unu` mai palpitant...

Accident mortal la Valea Mare Pravăț

În urmă cu puțin timp, în localitatea Valea Mare...

Cum să decorezi brazi artificiali de lux ca un profesionist?

Cu totii ne dorim sa impodobim bradul perfect cu...

Un proxenet şi un negustor de cannabis, luaţi pe sus de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale

Despre fenomenele traficului de droguri şi al traficului de...