Calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea, finalizată în proporție de 90% în 1989, e de atunci un cartof veșnic fierbinte pe agenda oficialilor care s-au succedat la guvernare, respectiv la Ministerul Transporturilor.
Calea ferată, care leagă satele Vâlcelele (Argeș) de Bujoreni (Vâlcea) are 41 km și ar fi putut reduce cu mai bine de 100 km distanța dintre București și Sibiu sau Arad. Constructori au fost două foste Întreprinderi de Construcții Căi Ferate, din Brașov și Craiova. Costurile lucrărilor au fost estimate de fostul secretar de stat Alexandru Dobre la aproximativ un miliard de dolari.
După 1989, lucrările rămase de făcut au avansat în ritm de melc. Până în 1992, când s-au produs câteva alunecări de teren care au produs fisuri la unele podețe, prăbușiri la terasamente etc.
De atunci încoace, tot ce s-a făcut înainte de Revoluție a luat-o pe drumul degradării.
Decenii de bătaie de joc
În 1996, CFR a semnat un contract pentru finalizarea lucrărilor cu o asociere a două firme din SUA, respectiv Italia. Contract pe care l-a reziliat ulterior, cu plata unor daune de milioane de dolari pentru constructori.
Acum 20 de ani, prim-ministrul de atunci, Adrian Năstase, a descins la Ciofrângeni, în Argeș, însoțit de Miron Mitrea, ministrul Transporturilor. A anunțat acolo reînceperea lucrărilor la calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea și finalizarea lor în 2008. Tot ce s-a făcut, însă, a fost să se demonteze șinele vechi care mai rămăseseră nefurate. Urmau să fie înlocuite cu altele noi. Șinele noi n-au mai fost montate niciodată.
Prin 2008, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a dat și el asigurări că s-au alocat banii necesari lucrărilor. S-or fi alocat (n-am găsit nicio Hotărâre de Guvern în acest sens), dar de făcut, tot nu s-a făcut nimic.
În 2016 (prim-ministru devenise Dacian Cioloș, după demisia lui Victor Ponta în urma tragediei de la Colectiv), surpriză: calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea apare, sub forma unei linii trasate cu carioca pe hartă, în Master Planul General de Transport al României. Plan pritocit de Guvernul Ponta.
CITIȚI ȘI: De Master Planul General de Transport s-a ales deja Master Praful (2020)
Conform acestui Master Plan (puteți consulta documentul aici), calea ferată trebuia să fie finalizată în 2026. Bineînțeles că nu are cum să fie gata, pentru că nici nu s-a pus vreodată serios problema începerii lucrărilor. Cele 366 de milioane de euro necesare n-au fost bugetate în niciun an din 2016 încoace.
În noiembrie anul trecut, Guvernul a adoptat un memorandum cu lista proiectelor de investiții considerate prioritare pentru anul 2024. Printre cele 221 de proiecte ”prioritizate”, și calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea. Totuși, când a fost vorba de întocmit bugetul pe anul acesta, nu s-a alocat niciun leu pentru acest obiectiv.
Politicienii din Argeș și din Vâlcea, tăcere pe acest subiect
Probabil, va trebui să considerăm această cale ferată o cauză pierdută. 2024 este un an ticsit de alegeri și deci de promisiuni de tot felul.
Că va fi finalizată vreodată această cale ferată, însă, nu mai cutează să promită nimeni. În județul Argeș, bunăoară, niciun candidat și niciun partid politic nu a scos până acum vreo vorbă despre posibilitatea finalizării acestei căi ferate. Colegul de breaslă Liviu Popescu, de la publicația Râmnicu-Vâlcea Week, care a tratat, de asemenea, subiectul, ne-a asigurat că și în județul vecin e exact la fel: tac toți cu bărbăție, vorba lui Adrian Păunescu.
Singurul politician care a insistat, recent, pentru finalizarea liniei Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea e un parlamentar de Sibiu al AUR, Gheorghe Adrian Cătană. Acesta l-a interpelat anul trecut pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
”… Având în vedere importanța deosebită a căii ferate Vâlcele – Râmnicu Vâlcea – Sibiu pentru sistemul de transport feroviar al României și angajamentele asumate de miniștrii ce v-au precedat în funcție, vă rog să-mi comunicați dacă între priorităţile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se mai regăsește finalizarea acestui obiectiv de investiții și, dacă răspunsul este afirmativ, care sunt termenele calendaristice prevăzute pentru proiectare, execuție și dare în funcțiune?
Care este stadiul acestui tronson?… Sunt lucrări în curs?”
Bineînțeles, senatorul sibian n-a primit niciun răspuns. Stadiul e acela pe care-l vede oricine trece prin zonă: ruină cvasitotală. De lucrări în curs… să fim serioși.
sursa video: Facebook/Romeo Dinică; surse foto: ArgeșulOnline.ro/Sorin Simion, Wikipedia