Din cei peste 30 km ai lotului Pitești-Curtea de Argeș, construit de WeBuild, șanse mai sunt doar pentru o inaugurare parțială a primilor 15 km dinspre Pitești până la nodul rutier Mănicești.
De o inaugurare totală a lotului, nici vorbă.
Constructorul italian WeBuild (Astaldi și Salini Impregilo, după fuziune) dă semne din ce în ce mai clare că nu are de gând să facă vreun efort deosebit pentru deschiderea, anul acesta, a lotului Pitești-Curtea de Argeș. Aceasta deși, la un moment dat, decembrie 2024 părea un termen de finalizare a lucrărilor chiar plauzibil. În ciuda unui început slab.
Ocupat, probabil, cu nenumăratele probleme de execuție a podului de la Brăila (ba sute de șuruburi nestrânse, ba asfalt tasat, reparat și iar reparat, ba drumuri de legătură nedate în folosință etc), italienii au lăsat-o moale de tot cu munca la lotul 5 din autostrada Pitești-Sibiu.
Cel puțin aceasta e concluzia ultimei vizite pe șantierul Pitești-Curtea de Argeș, efectuată de specialiștii Asociației Pro Infrastructură (API).


Nicio speranță pentru 2024
”Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din Secțiunea 5 a autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Inaugurarea completă pe toți cei 30,35 km iese din discuție din cauza podurilor cu tablier metalic rămase în urmă și a nodului Curtea de Argeș unde nu toate terenurile sunt libere pentru lucrări.
Însă este perfect fezabil ca în decembrie 2024 să circulăm pe aproximativ 15 km între Bascov (Pitești) și nodul Mănicești aflat la jumătatea lotului. Avem două straturi de asfalt aproape peste tot și structurile plus restul lucrărilor sunt într-un stadiu avansat.
CITIȚI ȘI: Italienii de la Astaldi (WeBuild) îşi bat joc şi de podul de la Brăila, nu doar de autostrada Piteşti-Curtea de Argeş (septembrie 2022)
Cu un singur „dar”: podul peste canalul Argeș la est de Merișani, punctul critic cel mai întârziat, unde înțelegem că tablierul metalic ar ajunge în șantier abia în iulie, finalizarea fiind estimată în noiembrie 2024… Italienii de la WeBuild sunt super relaxați fiindcă termenul contractual este septembrie 2025”, menționează API.
În imaginea de sus se poate vedea cât au muncit constructorii italieni în aproape 10 săptămâni, în aprilie-iunie anul acesta. Aproape nimic. Și atunci nu era caniculă.


surse foto: ArgeșulOnline/Gabriel Pintilei, Asociația Pro Infrastructură