Alaltăieri, ieri şi azi s-au jucat meciurile ultimei etape, a 6-a, din faza grupelor celei mai importante competiţii la nivel de club din fotbalul sud-american, Copa Libertadores, echivalenta Ligii Campionilor din Europa. Ca aproape în fiecare an din ultimele două decenii, formaţiile din ţările cu cel mai bun fotbal de pe continent, Brazilia şi Argentina, s-au calificat aproape in corpore, lăsând puţine şanse celor din restul ţărilor participante.

S-au calificat în faza 16-imilor, de unde încep duelurile eliminatorii, majoritatea favoritelor, incluzând aici deţinătoareaa trofeului, Palmeiras Sao Paulo, dar şi precedentele două laureate ale întrecerii, Flamengo Rio de Janeiro şi River Plate Buenos Aires.

Brazilia are şase echipe calificate. Cinci dintre ele, în speţă Internacional Porto Alegre, Palmeiras, Flamengo, Fluminense Rio de Janeiro şi Atletico Mineiro Belo Horizonte şi-au câştigat grupele, în vreme ce FC Sao Paulo s-a calificat de pe locul 2.

Marea surpriză a fazei grupelor a fost eliminarea finalistei din ediţia trecută a Copei Libertadores, FC Santos, care a încheiat abia a 3-a o grupă din care au mai făcut parte Barcelona Guayaquil (Ecuador), Boca Juniors Buenos Aires şi bolivienii de la The Strongest La Paz. Santos va continua, astfel, în a doua competiţie continentală, Copa Sudamericana, echivalentul Europea League de la noi.

Argentina a dat, de asemenea, şase formaţii calificate. Două echipe şi-au câştigat grupele: Argentinos Juniors Buenos Aires şi Racing Club Avellaneda. Alte patru grupări argentiniene s-au calificat de pe poziţia secundă: granzii Boca Juniors şi River Plate, dar şi Defensa y Justicia Buenos Aires şi Velez Sarsfield.

Surprinzătoare poate fi numită şi calificarea în faza eliminatorie a două echipe din Paraguay, Olimpia şi Cerro Porteno, (ambele din capitala Asuncion), ţinând cont că fotbalul paraguayan n-a fost niciodată de top la nivel continental.

În rest, s-au mai calificat şi o echipă din Chile, Universidad Catolica Santiago, şi una din Ecuador, Barcelona Guayaquil. Nicio echipă uruguayană n-a trecut de grupe, ceea ce iarăşi poate fi numită o surpriză. Nici Peru şi nici Venezuela nu au dat vreo echipă calificată, dar asta nu e considerată o surpriză, pentru că fotbalul din aceste două ţări e de ani buni în regres continuu.

Favvorite la câştigarea Copei Libertadores sunt, şi în acest an, echipele braziliene (Palmeiras, Flamengo, Internacional şi Fluminense sunt cel mai bine cotate) şi cele argentiniene, în special faimoasele River Plate şi Boca Juniors.

Imaginea de sus e de la meciul din semifinala ediţiei trecute, River Plate-Palmeiras, câştigat de brazilieni cu 3-0, la Buenos Aires, în 6 ianuarie anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here