Conferenţiarul universitar dr. Ciprian Mihali, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filosofie şi fost ambasador, a făcut, ieri, o radiografie aproape „chirurgicală” a stării actuale a sistemului sanitar românesc.

Un sistem profund infectat şi cangrenat, după cum conchide universitarul clujean.

Paradoxal, parcă şi mai cangrenat de când lefurile medicilor şi ale celorlalte categorii de personal sanitar au fost mărite substanţial.

De vină nu e, însă, faptul că în rândurile medicilor şi asistentelor corupţia ar fi mai adânc înrădăcinată decât în rândurile altor categorii socio-profesionale.

Principalul culpabil e, şi aici, factorul politic, crede dl Mihali.

Iar rezultatul îl simţim şi îl vedem fiecare dintre noi: creşterile consistente de salarii din Sînătate nu i-au vindecat acesteia bolile cronice, dimpotrivă. Au crescut doar şpăgile, vorba profesorului Mihali.

Redăm mai jos câteva din părerile domniei-sale, făcute publice ieri, cu menţiunea că sublinierile ne aparţin:

„După ce am scris acum două zile un text despre rețeaua mafiotă din Baia Mare și după ce azi am publicat un text pe platforma Ziare.com despre oamenii simpli care nu pot vorbi, copleșiți cum sunt de presiunile grupurilor locale de putere, am început să primesc, pe diferite canale, mărturii ale celor care cunosc, din proprie experiență, putreziciunea din sistemul sanitar românesc.

Nu vă puteți imagina (și nici eu nu-mi pot încă imagina) cât de completă este această putreziciune. Nu vă puteți imagina că infecțiile cu coronavirus sunt nimic pe lângă cele nosocomiale, care, la rândul lor, au devenit un o bagatelă pe lângă amploarea corupției din sistemul medical.

Știați că mărirea salariilor în sistemul medical a avut ca efect imediat mărirea substanțială a tuturor șpăgilor și atențiilor în spitale?

Știați că există circuite ale mitei controlate perfect pe linie de partid, de la județ până la ultimul salariat?

miza politizării complete a tuturor sistemelor și instituțiilor cu acțiune în teritoriu a fost tocmai fluidificarea circuitelor mitei și prelevarea procentelor care se cuvin de la șeful imediat până la șeful de la județ?

Știați că la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației s-au scos la concurs nu mai puțin de 38 de posturi de asistentă medicală? Și că există asemenea locuri în care mita de 15.000 de euro pentru un post se împarte între conducerea județeană de partid, primarul local din același partid, managerul spitalului și șeful RUNOS, toți din același partid?

Știați că plecarea Sorinei Pintea ca ministru la București a dublat mita pentru angajarea unei asistente la Baia Mare?

Nici eu nu am știut, le-am aflat acum.

Care sunt efectele acestei politizări și coruperi complete a sistemului medical? Cel puțin două, acum: primul efect, este că singura șansă de supraviețuire a omului simplu în acest sistem este să fie corupt la rândul lui.

Oamenii se îndatorează în bănci pentru a plăti mita de angajare, apoi trebuie să recupereze cumva suma plătită.

Al doilea efect însă este de-a dreptul ucigaș: se angajează pe orice post oamenii care plătesc, nu cei care sunt calificați; rezultatul imediat este degradarea criminală a actului medical la baza lui, oameni de serviciu, brancardieri, infirmieri, asistente, cu toții purtătorii și transmițătorii inconștienți ai tuturor infecțiilor din spitale sau cei care participă la acte medicale ratate, dar și la reproducerea de jos în sus a corupției.

Au plecat cei care nu au mai putut suporta mizeria din sistemul medical și nedreptățile.

Au rămas cei care trebuie să le suporte în continuare și care se roagă zi de zi la Cel de Sus să trimită DNA și la ei în spital, nu doar în București.

Dar tot acest sistem este infect, la propriu și la figurat, iar șansele românilor de a supraviețui unei epidemii sunt distruse de înșiși compatrioții lor, de vecinii lor, de rudele lor, angajați toți pe pile în spitale ca să îmbogățească obscen și criminal conducerea partidului”.

Cine este conf. univ. dr. Ciprian Mihali

Universitarul Ciprian Mihali a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj-Napoca și din Strasbourg, Franţa.

Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.

Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles. Deţine, de asemenea, funcţia de director al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), Direcţia regională Europa de Vest.

sursa foto: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here