Foștii securiști au fost onorați, ieri, printr-o ceremonie militar-religioasă organizată cu prilejul Zilei Veteranilor, în Cimitirul Eroilor din Pitești.
Ca o sfidare supremă la adresa memoriei celor care au suferit în anii represiunii comuniste, ceremonialul a fost organizat exact în ziua în care se împlineau 29 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu. Om care a petrecut 17 ani în pușcăriile comuniste, torturat fix de securiștii omagiați ieri.
”… Monumentul a fost ridicat în memoria foştilor lucrători de informaţii, chiar în Cimitirul Militar „Sfântul Gheorghe” (Cimitirul Eroilor, cum i se mai spune – n.r.) din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist”, a scris Reporter24.
Monumentul Securității de la Pitești a fost dezvelit de Ziua Crucii, în septembrie 2022. Cică în cinstea „militarilor care au activat pe frontul nevăzut în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”.
Autorul Monumentului Securității, un meșter popular, consătean de-al Elisabetei Rizea
Nici că se putea găsi un loc mai bun decât Piteștiul, în care foştii securişti, torţionari ai Elisabetei Rizea, ai lui Sergiu Rizescu, ai fraţilor Arnăuţoiu şi ai celorlalţi partizani argeşeni, să fie „vopsiţi” în eroi (să ne scuze Ioan Andone că l-am parafrazat în acest context).
Pe scurt spus, adevăraţii eroi au trecut definitiv în uitare, în vreme ce eroi au devenit securiştii care i-au torturat. Eroină nu mai e Elisabeta Rizea, ci căpitanul de Securitate Ioan Cîrnu, care i-a smuls părul din cap şi i-a zdrobit oasele. Apropo de Elisabeta Rizea: cel care a realizat troița e un meșter popular pe nume Ion Rodoș. De loc din Nucșoara, consătean cu ea.
Pentru ca tacâmul să fie complet, deși o mulțime de voci au cerut îndepărtarea monumentului Securității, acesta e bine mersi la locul lui. Periodic, acolo au loc ceremonii la care asistă militari care poartă uniforme ale Armatei Române, Jandarmeriei Române etc.
surse foto: Reporter24, arhivă ArgeșulOnline.ro