Născut în urmă cu exact 68 de ani, în comuna Sărmaş, judeţul Mureş, Constantin „Costi” Cămăraşan va rămâne, fără îndoială, în istoria rock-ului românesc ca fondator al vestitei trupe Compact din Cluj-Napoca, care cântă şi încântă din 1977 încoace.

Cine n-a auzit de „Cântec pentru prieteni” sau de „Fata din vis”? Au auzit până şi mulţi dintre cei care nici nu se născuseră la data lansării acestor melodii.

După ce vechiul şi unicul Compact s-a scindat, în 1988, Costi Cămărăşan a rămas să cânte la Cluj-Napoca, unde se stabilise, cu o parte a colegilor, sub numele de Compact C.

Cu noua trupă, va scoate două albume, „Salutări de la Cluj” şi „Transilvania”, care sunt şi azi repere ale muzicii rock româneşti de cea mai bună calitate.

Printre solişti, tânărul Ciprian Mateian şi mai cunoscutul Mircea Rusu.

Primul sfiş al unui spectacol "Compact"
Primul sfiş al unui spectacol „Compact”

După scindare, Paul Ciuci (Csucsi) şi regretatul Teo Peter au cântat mai departe sub numele de Compact B, B-ul fiind de la Bucureşti.

Cel asociat eronat cu imaginea de lider şi fondator al Compact, Paul Ciuci, a venit în trupă abia în 1981, la patru ani de la înfiinţare.

Ciuci cântase până atunci cu o trupă din Câmpia Turzii, pe nume Telegraf.

Fapt este că maestrul Cămărăşan e singurul în viaţă dintre fondatorii Compact. Are o academie de muzică la Cluj-Napoca, unde îi învaţă pe cei mici tainele stăpânirii instrumentelor muzicale.

La mulţi şi fericiţi ani, maestre Cămărăşan!

sursa foto: arhiva personală Costi Cămărăşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here