Senatorul PNL Florin Cîţu a fost nominalizat de partidul său pentru a ocupa funcţia de prim-ministru alnoului Guvern ce va conduce ţara după alegerile de duminica trecută.

În urma acestor alegeri, cel mai probabil e că la Putere va veni o coaliţie formată din PNL, alianţa USR-PLUS, UDMR şi reprezentanţii celorlalte minorităţi naţionale, care va avea o majoritate – fragilă, totuşi – de peste 50% din voturi.

PSD, deşi a obţinut cele mai multe voturi dintre toate partidele, nu are totuşi cu cine să formeze o majoritate, iar partidul AUR a anunţat că nu face nicio alianţă cu nimeni.

Florin Cîţu are 48 ani, e economist de meserie şi are în CV studii strălucite: a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie-matematică. Mai are în CV un masterat şi un doctorat în economie la Iowa State University, tot din SUA.

A lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii, la Banca Centrală a Noii Zeelande, a fost şi lector la Iowa State University, iar anterior intrării în politică (2016) a fost economist-şef al băncii olandeze ING.

Potrivit Constituţie României, prim-ministrul e numit de preşedinte, de obicei, din rândurile partidului sau a coaliţiei care a câştigat alegerile. O nominalizare din partea preşedintelui Klaus Iohannis e de aşteptat să avem în următoarele 24-48 de ore.

Pe lista scurtă a potenţialilor premieri, alături de Florin Cîţu (foto sus), se mai află generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, şi Dacian Cioloş, fost premier după demisia lui Victor Ponta, actual europarlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here