Fiul unei jurnaliste din Argeş readuce la viaţă un ARO, pe tărâm american

Date:

Share post:

La 16-17 ani de la eşecul de a introduce maşinile ARO pe piaţa americană, un tânăr de origine română, Daniel Picu, fiul unei jurnaliste din Argeş, munceşte de zor pentru a restaura şi readuce pe şoselele din SUA un „Zimbru al Carpaţilor”.

În anii 2004-2005, proprietarul de atunci al uzinei ARO Câmpulung, John Perez, fusese pe punctul să înceapă comercializarea unei versiuni de ARO 244, cu şasiu un pic alungit, denumită Cross Lander 244X, în SUA.

Obţinuse autorizările şi aprobările tehnice necesare comercializării, îşi crease în SUA o reţea de concesionari, apoi totul s-a sfârşit pentru că uzina musceleană a dat faliment.

Pe drum, de-a lungul Coastei de Est a SUA, din Georgia până în Maryland

Dl Picu, născut la Câmpulung, locuieşte în orăşelul Ocean City din statul Maryland (nord-estul Statelor Unite), a găsit de vânzare un ARO, model 244 („probabil, versiunea Hunter, an de fabricaţie 1995”, după cum crede) undeva prin sudul Americii, în statul Georgia, după ce stătuse nemişcat preţ de mai bine de două decenii.

Munca de restaurare a început în urmă cu aproape doi ani. Dată fiind starea deplorabilă a maşinii, munca la care s-a înhămat dl Picu e una grea şi de durată.

Practic, maşina a fost dezasamblată, bucată cu bucată

Dar, încet, maşina începe să capete formă. Motorul funcţionează, frânele la fel, chiar dacă nu la parametrii doriţi.

„Pentru mine această maşină are o semnificaţie aparte. E o versiune a primei maşini pe care am condus-o vreodată şi ne-am născut în acelaşi oraş”, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Picu.

Bătrânul ARO e dotat cu un motor pe benzină, de 2,5 litri, de provenienţă Jeep, care furnizează 140 CP.

Musceleanul nostru, stabilit în SUA, munceşte încă la proiectul său. Caroseria necesită ample lucrări de restaurare, ştiut fiind că bătrânele ARO nu beneficiaseră de o protecţie anticorozivă prea eficientă.

Treptat, bătrânul ARO revine la viaţă

De asemenea, lipsa pieselor de schimb l-a obligat pe dl Picu la numeroase improvizaţii şi adaptări ale unor repere de la maşinile americane uzuale pe piaţa de acolo.

Însă, treptat, bătrânul ARO 244 Hunter revine la viaţă, iar ziua când va reveni pe şosele (sau, mai ales, în afara lor, acolo unde orice ARO se ssimte bine) nu pare să fie departe.

sursa foto: Facebook/Daniel Picu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular