O veste tristă a lovit lumea culturală românească, și anume aceea a morții fiicei marelui poet și filozof Lucian Blaga, Dorli Blaga. Ajunsă la o vârstă onorabilă, de 91 de ani, fiica lui Lucian Blaga s-a stins din viață, fiind una dintre singurele persoane care au făcut parte din contemporaneitate și care l-au cunoscut pe marele poet al misterelor poetice.

Anunțul tragic a fost făcut în mediul de către prezentatorul TV Dan Negru, cel care chiar a atras atenția în urmă cu puțin timp că nu i se acordă suficient de multă atenție fiicei lui Blaga, deși regretatul tată al acesteia are câte o statuie sau câte o stradă care-i poartă numele aproape în fiecare oraș. Fenomenul nu este nou în România. În goana după rating, posturile de televiziune din țara noastră scapă din vedere adevăratele valori, care pot oferi informații valoroase despre marii scriitori, care au adus plusuri importante culturii românești. Tabieturi, preocupări, laturala familială, micile plăceri și despre statutul de tată ar fi putut vorbi Dorli Blaga, dacă ar fi fost măcar băgată în seamă de televiziuni.

Și pe lângă informațiile valoroase, descoperirea fiicei lui Lucian Blaga este o invitație la cultură, o invitație la a citit mai mult, la a cunoaște mai mult.Un adevărat model pentru noile generații, care din păcate și-au pierdut simțurile artistice și culturale în mijlocul vitezei specifice secolului.

Dorli Blaga a trăit până în ultima clipă la Alba Iulia, acolo unde Dan Negru mărturisește că a vizitat-o și că și-ar dori să o vadă pe ecrane de 1 Decembrie, povestind despre experințele trăite în calitate de fiică a unui mare om de cultură.

„Am trecut azi pe aici și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare. Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza.

Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga!

„Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli.

Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 Decembrie.

Cât încă se mai poate!” scrie Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Din păcate, însă, nu s-a mai putut. Dorli Blaga s-a stins din viață, lăsând în urmă un cufăr neexplorat de informații prețioase despre viața de artist, de fiică de artist și de om de cultură. Ana-Dorica s-a născut pe 2 mai, în 1930, în Elveția, acolo unde Lucian Blaga a lucrat o perioadă fiind atașat de presă.

La vârsta de 9 ani, Dorli se mută la Cluj-Napoca împreună cu familia, în perioada în care tatăl său era Profesor Universitar și membru al Academiei Române. După mutarea în Sibiu în 1940, familia a decis să rămână acolo o perioadă pentru ca Dorli să-și finalizeze școala primară, urmând ca în 1941 să se înscrie la Liceul German Brukenthal.

În 1946 familia s-a mutat, împreună cu Universitatea, înapoi la Cluj-Napoca. A absolvit liceul în 1949 și s-a înscris, pe bază de examen de admitere, la Facultatea de Fizică. Dorli Blaga a fost fascinată de imaginea tatălui ei, pe care l-a considerat o adevărată muză, un idol și un erou. Drept mulțumire pentru ceea ce a însemnat tatăl ei, Dorli, ea însăşi scriitoare, a contribuit la editarea operei complete a lui Lucian Blaga până în ultima zi a vieţii sale.

În imaginea de sus, Dorli, în copilărie, alături de ilustrul său părinte.

sursa foto: Facebook/Iulian Boldea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here