La începutul lunii în curs, lângă Câmpulung, pe locul unde a fost odinioară castrul roman Jidova (Jidava, cum mai e menţionat în literatura de specialitate) a avut loc ediţia a 6-a a Festivalului „Sigiliul Romei în Argeş”.

Deşi alte manifestări similare (de exemplu cele de la Porolissum-Moigrad, judeţul Sălaj, Apulum-Alba Iulia sau Dacfest Hunedoara) au fost amânate anul acesta, din cauza restricţiilor pricinuite de pandemia de coronavirus, autorităţile judeţene de la noi au optat să organizeze, totuşi, festivalul „Sigiliul Romei în Argeş”.

E drept, într-o versiune comprimată, pe repede înainte. Dar, decât deloc, bine şi aşa, să zicem.

Gafa de pe afiş, „cadou” de la „prestator”

Două lucruri negative ar fi de remarcat: primul ar fi că invitaţii au fost preponderent din Moldova (Geto-dacii din Moldova), deşi organizaţii neguvernamentale de acest gen avem şi la noi în judeţ.

Acestea nu au fost, însă, prezente la festival, pentru că, din câte ştim, nu le-a invitat nimeni.

Romani, greci, totuna e

Al doilea e de tot râsul.

Afişul festivalului are ca figură centrală un războinic despre care ar trebui să credem că e unul roman, că doar e vorba despre „Sigiliul Romei” aici.

În fapt, războinicul de pe afiş nu e roman, ci grec; mai precis un luptător hoplit, din secolele IV-V î.e.n., ne-a informat un cititor, profesor de istorie, care a citit articolul despre festival pe site-ul nostru.

Noi nefiind specialişti în acest domeniu, am apelat la unul de calibru, la dl Sorin Cristescu, doctor în istorie, fost cadru didactic universitar, actualmente cercetător ştiinţific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti, căruia i-am arătat poza războinicului şi i-am cerut să ne spună cărei seminţii îi aparţine.

„Nu e loc de discuţii, e un luptător hoplit din secolele IV sau V înainte de Cristos. Coiful şi scutul nu lasă loc vreunei îndoieli”, ne-a transmis dr. Sorin Cristescu. Clar şi la obiect.

Ce fel de societate comercială face cadouri de acest fel?

Minifestivalul cu pricina a scos din bugetul Consiliului Judeţean Argeş aproape 100.000 de lei (mai precis, 93.240 de lei, cu tot cu TVA).

Eroare de pe afiş a fost, însă, gratis, cadou (?) de la firma care a realizat afişul, dacă e să dăm crezare celor transmise de CJ Argeş:

„Afişul celei de-a şasea ediţii a festivalului cu specific roman „Sigiliul Romei în Argeş a fost realizat gratuit de către prestator, respectiv SC Compas Studio SRL, cu sediul în judeţul Suceava, localitatea Siret”.

surse foto: Consiliul Judeţean Argeş

1 COMENTARIU

  1. Chiar așa, Historia renascita, de-aici din Pitești, de lângă Jidova, asociație recunoscută, apreciată pe plan național, de ce nu a fost invitată? Membrii ei aveau bube in cap și nu corespundeau exigențelor CJ Argeș?? Nu de alta, dar poate era mai ieftin!!!😟😟

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here