În organizarea teatrului Alexandru Davila, la începutul lunii viitoare ia startul Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a II-a. Va fi un maraton teatral întins pe durata a trei săptămâni, între 4 şi 26 noiembrie.
Tema proiectului teatral din acest an este Clasic. Modern. Absurd.
Împreună cu publicul și invitații noștri (critici de teatru, dramaturgi, actori și regizori, directori de festivaluri, manageri etc.) vom celebra și cei 100 de ani de la nașterea marelui artist Liviu Ciulei. Aniversarea este un mod unic și emoționant de a sărbători viața și moștenirea sa culturală.
Ciulei nu a fost doar un regizor talentat, ci și o reală icoană culturală în lumea teatrului, cunoscut pentru munca sa inovatoare. Un asemenea festival aduce un omagiu influenței sale profunde asupra artei teatrale contemporane.
Programul complet al festivalului îl puteţi descărca accesând link-ul de mai sus.
Ineditul acestei ediții constă în faptul că organizatorii au lansat o invitație către instituții de cultură din Argeș pentru a-și promova domeniul de activitate, în cadrul unor expoziții găzduite în spațiile Teatrului „Alexandru Davila”.
Pe toată perioada Festivalului, în zilele de sâmbătă și duminică, în foaierul Teatrului vor fi organizate standuri de prezentare, dar și lansări de carte după cum urmează:
- În zilele de 4 și 5 noiembrie, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești va pregăti o expoziție cu obiecte deosebit de valoroase din patrimoniul propriu;
- Weekendul 11-12 noiembrie este rezervat pentru Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, instituție ce va surprinde publicul cu un stand ce va reprezenta întregul specific de activitate, actualizat și modern;
- În 18 și 19 noiembrie, Muzeul Județean Argeș va organiza o expoziție care își propune să inspire publicul, prezentând idei inovatoare și lucrări aflate în patrimoniul instituției. Expoziția încurajează creativitatea și poate stârni noi interese și pasiuni, promovând înțelegerea și gândirea critică, îmbogățind în cele din urmă cunoștințele și experiența publicului.
- În încheierea Festivalului, 25-26 noiembrie, Liceul de Arte „Dinu Lipatti” promovează activități specifice pentru Secția Arhitectură.
Lansări de carte
Programul Festivalului cuprinde și o sesiune de lansări de carte care va avea loc, sâmbătă, 18 noiembrie, ora 16, și va fi moderată de directorul Festivalului, doamna Doina Papp, reputat critic de teatru, istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și al UNITER (Uniunea Teatrală din România). Scrie cronică teatrală la Revista 22, Teatrul azi etc.
Este autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naționale.
A publicat volume monografice despre actori, regizori și teatre, precum: Treptele iubirii (Silvia Popovici), Viața pe o scândură (Teatrul „Nottara”), Un destin spulberat (Dan Micu), O poveste cu Horațiu (Horațiu Mălăele), Mihăiță, reconstituirea unei vieți (George Mihăiță), precum și lucrări de istorie și critică teatrală: De la cortina de fier la teatrul fără perdea, Clipe de teatru (cronici și eseuri).
Membră în jurii naționale și internaționale și curator al unor festivaluri de teatru, a obținut numeroase premii și distincții printre care: Premiul pentru critică la Gala UNITER, edițiile 2006 și 2015, precum și Premiul pentru întreaga activitate aferent anului 2018 al uniunii de breaslă.
Publicul doritor să asiste la evenimentul moderat de doamna Doina Papp va avea prilejul să întâlnească importanți autori de carte de teatru, precum Dinu Grigorescu, Cristian Sabău, Sebastian-Vlad Popa și Mircea M. Ionescu.
Teatrul piteştean iese din Piteşti
Totodată, Teatrul piteștean, sub aceeași siglă a Festivalului Internațional de Teatru, va efectua turnee în localitățile din județul Argeș cu producții proprii adresate atât spectatorilor mici, cât și celor mari. Programul acestor deplasări va fi publicat pe site-ul oficial al instituției.
Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a II-a, va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie, deschiderea și va fi asigurată de teatrul gazdă, cu noua producție „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia valorosului creator Felix Alexa.
„Spectacolul este unul savuros, cu dese schimbări de situație, actorii fiind aleși perfect pe tipologia personajelor lui Mazilu. Ele etalează în mod clar atitudini din sfera socialului prezent. Situațiile sunt exploatate în funcție de interesul de moment, corupția macină sistemul fiscal până într-acolo încât, pentru a ajunge la îndeplinirea unui obiectiv, se ajunge la șantaj.
Pentru niciunul dintre personajele principale nu există un etalon al valorii, ci doar un comportament bazat pe modele luate din lumea prezentă, pur comercială, în care, fără riscul de a greși, putem spune că nu există valori.” (Felix Alexa, regizor al spectacolului)
Ediția a II-a a Festivalului se va încheia în weekend-ul 25-26 noiembrie. Sâmbătă vom avea o nouă întâlnire cu dramaturgia lui Eugène Ionesco, „Cântăreața cheală”, regia Cristian Ban, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.
Ultima seară a Festivalului, 26 noiembrie, este dedicată prietenilor noștri de la Teatrul de Dramă și Păpuși din Vrața, Bulgaria: „Profesionistul” de Dušan Kovačević, un proeminent dramaturg și scenarist sârb. Piesa a fost jucată pentru prima dată în 1979 și de atunci a devenit un clasic al teatrului sârb și iugoslav.
„Vă așteptăm la un eveniment cultural important care adună oamenii împreună prin experiențe comune și expresii artistice deosebite!”, a transmis conducerea teatrului Alexandru Davila.
sursa foto: teatrul Alexandru Davila Piteşti