În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că începând cu acest weekend se vor aplica primele măsuri de relaxare a restricţiilor anti-Covid. Este vorba de renunțarea la portul măștii de protecție în aer liber, în spaţiile neaglomerate și la restricțiile de circulație pe timp de noapte. Mai mult, nici agenții comerciali nu vor mai avea programul limitat.

O excepție în ce priveşte purtarea măștii se va face în zonele aglomerate precum târguri, piețe sau stațiile pentru transportul în comun. Acolo, acestea vor fi, în continuare, obligatorii.

Se va permite inclusiv accesul spectatorilor pe stadioane, la competiţii sportive cum ar fi, spre exemplu, meciurile de fotbal. O dată exactă şi un procent în care accesul publicului va fi permis pe arene vor fi anunţate în zilele următoare.

„Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, va crește capacitatea de servire în restaurante și așa mai departe. Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi toate aduse la cunoștința publicului”, a declarat preşedintele Iohannis.

Calendarul măsurilor de relaxare anunţate de preşedinte

15 MAI – Renunțarea la purtarea măștilor în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate

15 MAI – Renunțarea la restricțiile de noapte și revenirea programului operatorilor economici la normal.

1 IUNIE – Se pot organiza evenimente private (nunți, botezuri, majorate etc) cu un număr de maximum 70 de persoane în aer liber și maximum 50, în spaţii închise.

1 IULIE – Crește numărul persoanelor prezente la evenimentele private.Nu a fost anunţată încă o cifră oficială. Excepție se va face dacă organizatorul garantează că toată lumea prezentă este vaccinată anti-Covid; dacă organizatorul eveimentului garantează că toţi participanţii sunt vacsinaţi, se va da voie la un numar nelimitat de persoane să participe la nunti/botezuri.

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis, în format video:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here