Biserica Sf. Nicolae din satul Lipia (comuna Gruiu, judeţul Ilfov) este legată istoric de fostul suveran Mihai I, dar a fost ctitorită în anul 1925 de Nicolae I. Bănică, persoană mult mai puţin importantă decât ”gloriosul” rege. Ar fi rămas doar o parohie sătească slujită de un preot iubit de enoriași dacă o eroare de documentare nu ar fi fost preluată masiv și fără nici o verificare de mass-media tabloidă autohtonă.
La un moment dat, regretatul Dan Corneliu Brăneanu a scris un articol intitulat ”Izvoare tămăduitoare și istorice din țara noastră”. Într-o formă ușor cosmetizată, îl găsiți reprodus și în cartea ”Explorări în enigmatic” (Ed. TDC, 2015). Extrase copioase din materialul cu pricina au fost preluate (fraudulos) atât în presa scrisă cât și pe Internet. Acea listă reprodusă la indigo de 1001 de postări-clonă.
La Lipia se află una dintre cele mai vechi fântâni din zonă, funcţională încă, despre care se afirmă că ar fi atestată documentar în anul 1505. Deocamdată, nu cunoaștem cât adevăr și câtă exagerare este aici; vom continua să ”săpăm” după documentul-sursă.
Presupusele calităţi terapeutice au fost ventilate de presa tabliodă, care a ”împrumutat” și propagat greșeala unui om ajuns la senectute: locul în lista cu pricina era justificat de vechimea istorică, nu de cine știe ce proprietăți fantastice și nemaiauzite. Chiar numele de hram al bisericii – Sf. Nicolae -, constituia un semnal de alarmă. De regulă, în situații de acest fel, hramul (sau unul dintre hramuri) este ”Izvorul Tămăduirii”. Justificarea este evidentă…
Acum ceva timp, l-am contactat telefonic pe actualul preot paroh. A încercat ”să împace şi capra şi varza” amintind de vechimea fântânii, de faptul că satele ridicate aici s-au alimentat vreme de secole din apa ei şi că tămăduirea vine din credinţa în Dumnezeu, nu în puterea vreunei ape.
Ulterior, am ajuns și la fața locului. Fântâna este pe partea dreaptă a incintei, lângă poarta de acces. Ghizdul, refăcut recent probabil, nu trădează o vechime prea mare. Cei câțiva săteni pe care i-am întrebat de proprietățile apei ”tămăduitoare” ne-au spus doar că e rece, proaspătă și bună de băut. Dar același lucru ar putea spune probabil și despre apa ținută la pet în frigider.
Cât despre pomenirea Regelui Mihai I, placa de marmură din pridvor care-l pomenește a scăpat de furia comuniștilor care au înlăturat la începutul anilor ’50 însemnele regalității de pe monumente. A scăpat pentru că-i amintește și pe ai lor: prim-ministru Petru Groza, ministru de Interne – Teohari Georgescu…
Nu în ultimul rând, pe fațada bisericii apar pictate două coloane și ochiul în triunghi. Suntem puși pe șopârle, dar ne face o deosebită plăcere să-i vedem pe ”cei mai credincioși” dintre naționaliști interpretând în cheie conspiraționist-masonică simboluri clasice ale iconografiei creștine.
sursa foto: Vlad-Ionuţ Musceleanu