Falsa venire a lui Elon Musk în România. Suferim de metastaze, dar suntem şi proşti, şi fuduli (articol de opinie)

Date:

Share post:

Ştirea sosirii miliardarului american Elon Musk (foto) în România, de Halloween, la castelul Bran, la braţ cu celebra actriţă Angelina Jolie, s-a dovedit a fi fost un fals de proporţii.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a presei – şi cea centrală, de Bucureşti, şi cea locală, din Argeş – au preluat falsul şi l-au rostogolit mediatic până la saturaţie. Fără o minimă verificare, fără un telefon de confirmare, fără nimic.

Asta până când Ministerul de Interne a transmis că Elon Musk n-a trecut frontiera României.

După care a început goana aşternerii batistei pe ţambal. Mulţi au şters de pe site-uri ştirea sau ştirile false. Alţii nici nu s-au mai obosit.

Nimeni nu şi-a cerut scuze cititorilor pentru dezinformarea crasă. Sau aproape nimeni. Semn că dispreţul a ceea ce numim generic presă pentru publicul cititor a atins culmi de nebănuit cu ani în urmă, iar deprofesionalizarea breslei gazetăreşti e şi el la un punct de minim. Sau, Doamne fereşte, poate că nu încă.

„Doar câteva instituții de presă, printre care și G4Media, au rezistat presiunii, instinctului de haită, și nu au publicat știrea falsă. Doar cine a trecut printr-o redacție știe cum te ard broboanele de sudoare pe șina spinării când iei decizia de a nu publica o informație ce pare veridică doar prin repetarea ei la nesfârșit de restul redacțiilor”, scria deunăzi Cristian Pantazi, într-un editorial pentru site-ul G4Media.

Printre cei care nu au preluat falsul avem satisfacţia să ne numărăm şi noi. Alte astfel de exemple, despre care avem la cunoştinţă: posturile de radio Europa FM şi RFI România. Şi poate vor mai fi fiind alte câteva exemple. Nu multe, oricum.

„Aproape tot restul presei generaliste – site-uri, televiziuni, ziare – a preluat informația și a înflorit-o în funcție de inspirație, creativitate și lipsă de discernământ. Doar Libertatea și-a cerut până acum scuze cititorilor…

… Restul presei însă a trecut peste eveniment ca și cum n-ar fi existat falsul pe care l-au difuzat până la îngrețoșare. De la Digi24 cel ”premium” (mai puțin site-ul Digi24.ro) la Antena 3 proaspăt încuscrită cu CNN, de la sordida România TV la zeci de site-uri, nimeni nu a recunoscut în fața audienței că a greșit.

Minciuna inițială e acoperită de o tăcere la fel de vinovată.

Efectul acestui comportament, de două ori greșit, asupra credibilității presei în ansamblu este incalculabil. Teoretic, milioane de români au descoperit că sursele lor de informare sunt de fapt surse de dezinformare. De manipulare. De minciună. În loc de ziariști bravi care se bat pentru adevăr, au descoperit o masă amorfă de scriitori SF fără responsabilitate pentru ce le iese pe gură sau din taste.

Pe ce informații se mai pot baza cetățenii atunci când iau decizia de vot? Cine mai servește interesul public? Cine se mai bate pentru ei, cetățenii, cu nedreptățile, cu ilegalitățile, cu legile strâmbe? Cine le mai poate explica diferențele, nuanțele din programele electorale ale partidelor? Ce încredere mai pot avea cetățenii într-o presă care se comportă hoțește?

De fapt, fake-ul Elon Musk e doar un simptom al unei boli mult mai grave. Mare parte din presa românească e în metastază. De bună-voie, patronii de presă au intrat în mecanismul care omoară rapid și fără greș jurnalismul: primesc zeci de milioane de euro de la guvern, PSD, PNL și UDMR”, a mai subliniat Cristian Pantazi, în articolul intitulat „Metastaza presei. Cazul Elon Musk la Bran demonstrează o vulnerabilitate fără precedent pentru România”

Îi puteţi citi editorialul integral aici.

sursa foto: Facebook/Newsmax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...