Fabulosul spital din Mioveni, reversul medaliei (I)

Date:

Share post:

Aproape toată presa din România, nu doar cea din Argeş, a consemnat ieri momentul inaugurării singurului spital construit din bani publici, în România ultimilor 30 de ani, cel din Mioveni.

A fost momentul de glorie al primarului urbei, dl Ion Georgescu. E singurul primar din România care a dus la bun sfârşit o astfel de întreprindere de anvergură şi şi-a asigurat, astfel, încă un mandat de primar. Cel puţin.

L-am felicitat şi noi pentru reuşita domniei-sale şi o mai facem şi azi, aici: bravo, domnule primar Georgescu.

PSD, mai uşor cu laudele

Trecem peste fanfaronada discursurilor corifeilor pesedişti, prezenţi în număr mare la ceremoniile de ieri.

Le spunem, tuturor, doar atât: regimul comunist al lui Ceauşescu a construit aproape 100 de spitale şi dispensare, în 24 de ani, în vreme ce, în ultimii 30 de ani, s-a mai ridicat doar unul, cel din Mioveni.

E foarte bine că s-a făcut şi acesta, dar să te lauzi cu construcţia unui singur spital în 30 de ani de democraţie şi economie de piaţă, din care 12 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, ni se pare extrem, extrem de puţin.

Şi nu vedem aici niciun motiv de laudă.

Guvern foarte generos

Potrivit informaţiilor oficiale, construcţia noului spital din Mioveni a costat 60 de milioane de euro.

Finanțarea a fost asigurată din Programul Naţional de de Dezvoltare Locală PNDL (20 de milioane de euro), Fondul de Rezervă al Guvernului României (4 milione de euro) și din bugetul orașului (36 de milioane de euro), potrivit aceloraşi informaţii.

O finanţare, deci, foarte generoasă din partea Guvernului României: 24 de milioane de euro în total.

În acest timp, alţi primari din Argeş şi-au văzut proiectele respinse, pe motiv că ministerul de resort nu are bani.

E cazul Primăriei din Băbana, condusă de un edil (dl Vasile Bebe Ivan) cel puţin la fel de destoinic precum cel din Mioveni.

Pentru patru proiecte de introducere a canalizării şi de modernizări de drumuri, Ministerul Dezvoltării i-a comunicat primarului Ivan că nu sunt fonduri.

Aici a fost decisivă, probabil, abilitatea primarului Ion Georgescu, de a „stoarce” bani de la Guvern. Beneficiind, probabil, de faptul că la ministerul de resort, un secretar de stat e Nicolae Tudose, fostul subordonat al primarului Georgescu de la Societatea de Servicii Edilitare din Mioveni.

Pentru Băbana de ce nu-s bani, Guvernule?

De altfel, primarul comunei Băbana, dl Bebe Ivan, după ce şi-a felicitat omologul din Mioveni, a remarcat atitudinea diferită a Guvernului, faţă de Mioveni, respectiv Băbana. Dar şi faţă de alte comune din Argeş, conduse, culmea, de primari aparţinând tot PSD-ului.

„Ministerul Dezvoltării ne-a luat banii de la 78 proiecte depuse şi a distribuit banii, mai exact 25 milioane euro, pentru acest spital care putea fi făcut din fonduri europene!

Nu ne-am supărat că au făcut un spital din banii pentru dezvoltarea localităţilor sărace, dar să nu uităm că, de fiecare dtă când s-au dat bani la Mioveni, s-a facut după vizita a unui premier; au fost trei la număr, care au şi pierdut această funcţie!”, ne-a declarat primarul Ivan.

Dezbaterile pe tema noului spital din Mioveni sunt departe de a se fi încheiat. Dimpotrivă, bănuim că-s abia la început. Aşa că vom reveni pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular