La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, un uriaş scandal a izbucnit în Suedia, după ce, în spitalele de acolo, au fost descoperite asistente medicali şcolite în România care nu aveau habar nici de cele mai elementare reguli ale meseriei.

Presa suedeză, în speţă televiziunea publică, dar şi ziarele „Göteborgs Posten”, „Dagens Nyheter”, „Östgöta Correspondenten” şi, probabil, şi altele, au relatat despre o asistentă medicală din România care nu ştia ce e aia o branulă, dar şi despre un bărbat care a mărturisit că în doi din cei trei ani de şcoală sanitară nici nu a dat pe la ore, pentru că lucra ca şofer de camion…în Suedia.

https://argesulonline.ro/asistente-medicale-scolite-la-particular-in-romania-au-imbolnavit-sanatatea-suedeza/

La vremea respectivă, autorităţile suedeze au fost incapabile să ia vreo măsură de a îndrepta lucrurile, pentru că asistentele medicale habarniste din România aveau diplome în regulă.

Suedezii nu puteau concepe că e posibil să deţii o diplomă, dar să nu te pricepi deloc la meseria cu pricina.

Între timp, s-au prins că la noi în ţară diplomele de orice fel se pot cumpăra cu aceeaşi lejeritate cu care se cumpără cartofi de la magazin.

Aşa că au cerut ministrului român al Educaţiei, dna Ecaterina Andronescu, să se asigure că diplomele eliberate în România au şi acoperire în cunoştinţele posesorilor.

„Vom verifica toate, dar absolut toate şcolile postliceale sanitare din ţară, atât cele de stat, cât şi cele particulare”, a promis, la microfonul televiziunii publice suedeze, dna ministru Andronescu.

În judeţul Argeş fiinţează două şcoli particulare de asistente medicale la Piteşti, câte una la Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş şi o şcoală postliceală sanitară de stat, la Piteşti.

Din câte ştim noi, niciuna dintre aceste şcoli nu organizează examene de admitere. Intră, pur şi simplu, cine vrea, obţine diploma oricine plăteşte taxele.

De remarcat că flagelul diplomelor de studii obţinute contracost, fără niciun fel de acoperire în cunoştinţe, nu afectează doar şcolile sanitare postliceale din ţara noastră.

El cangrenează de ani de zile şi învăţământul superior, în special cel privat. Iar dovezile cele mai elocvente în acest sens le poate vedea oricine, cu ochiul liber, prin Guvern, prin ministere, prin Primării etc.

sursa foto: Femina Sverige

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here