O explozie puternică s-a produs în această dimineaţă, la Uzina Mecanică din Cugir, judeţul Alba, unitate de stat producătoare de armament.

Explozia a avut drept consecinţă declanşarea unui incendiu.

Potenţat, pare-se, de muniţia prezentă acolo.

Nori groşi de fum, vizibili de la kilometri distanţă, plutesc deasupra oraşului.

Incendiul are loc pe paltforma industrială de producţie specială de la Cugir, aflată în zona poligonului de încercare a armamentului.

O femeie de 51 de ani, care muncea la fabrica respectivă, la un tunel subteran de încercare a muniţiei şi armamentului, a fost declarată decedată.

Femeia a fost carbonizată în urma deflagraţiei şi a murit instantaneu.

La Uzina Mecanică Cugir (filială a Companiei Naţională de producere de armament şi muniţie ROMARM) muncesc aproximativ 1.000 de salariaţi.

Pompierii de la ISU Alba sunt depăşiţi de situaţie şi au cerut ajutor colegilor lor din judeţele limitrofe (în speţă, Hunedoara şi Sibiu).

Ştire în curs de actualizare.

Actualizare, ora 12,45 – În ajutorul pompierilor din Cugir au sosit colegi de-ai lor de la Alba Iulia şi Sebeş.

De asemenea, de la ISU Sibiu a venit în ajutor o autospecială care poate interveni în cazul unor accidente chimice şi radiologice.

Ceilalţi angajaţi din incinta uzinei, aflaţi la serviciu, au reuşit să iasă din perimetrul afectat.

Actualizare, ora 13,45 – Soţul femeii decedate în explozie, pe nume Adela Bîrzu, lucrează tot la Uzina de Armament.

Soţii Bîrzu, care munceau de peste 30 de ani la fabrica respectivă, au doi copii majori, dintre care unul a avut nunta chiar săptămâna trecută.

Toţi angajaţii schimbului I au fost trimişi acasă. La ora aceasta, pompierii se luptă încă cu flăcările. Intervenţia va mai dura, probabil, alte câteva ore.

Actualizare, ora 15,30 – Incendiul a fost lichidat, au anunţat reprezentanţii ISU Alba. Potrivit acestora. în timpul incendiului ar fi fost constatate în aer şi depăşiri ale nivelurilor maxim admise de substanţe toxice.

La faţa locului au ajuns şi ofiţeri criminalişti şi un procuror de la Parchetul din Alba Iulia, care au deschis o anchetă.

Despre Uzina Mecanică din Cugir

La Cugir se fabrică armament încă din 1799, din perioada dominaţiei habsburgice asupra Transilvaniei.

În perioada comunistă, Uzina Mecanică Cugir îngloba două uzine într-una: una civilă, cealaltă, militarizată.

Pe linia civilă se fabricau, printre altele, celebrele maşini de spălat Automatic, Diamant şi Albalux, dar şi la fel de cunoscutele maşini de cusut Ileana.

În sectorul militar se produceau pistoale TT, Carpaţi, Makarov şi Tokarev, pistoale mitralieră, puşti semiautomate cu lunetă (cunoscutele PSL) şi o gamă variată de muniţii.

După Revoluţie, din cei aproximativ 18.000-20.000 de angajaţi, câţi erau în 1989, au mai rămas doar circa 1.000.

Iar la Cugir nu se mai fabrică acum armament autohton sau de origine sovietică, ci muniţie pentru armamentul folosit de armatele NATO, pistoale, pistoale-mitralieră, mitraliere şi chiar tunuri.

O bună parte din producţia de armament şi muniţie merge la export.

sursa foto: Info Cugir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here