Memorialul Închisoarea Piteşti este un obiectiv vizitat în principal de adulţi, chiar dacă nu există statuată vreo restricţie în acest sens. Chiar şi unora dintre adulţi le e greu să parcurgă Memorialul, pentru că simpla cunoaştere a samavolniciilor petrecute aici, în cumplitul proces de „reeducare”, presupune un stomac tare, cum se spune în limbaj mai prozaic.

Anul acesta, însă, la Memorialul Închisoarea Piteşti se sparg bariere şi cutume: „Pentru prima dată, deschidem… o expoziție dedicată copiilor și adolescenților”, a transmis azi conducerea instituţiei.

„Marți, 1 iunie 2021, între orele 16 şi 18, vă invităm la deschiderea expoziției „În gura marelui URS”. Copiii vor putea participa la ateliere de desene și va avea loc și lansarea cărții cu același nume.

Expoziția și romanul grafic „În gura marelui URS” semnate de ilustratoarea Ana-Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închiși de autoritățile comuniste la penitenciarul de minori Târgșor în timpul „reeducării”.”În gura marelui URS” este un roman grafic pentru cei mici și cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați între 1949-1951.

Povestea este inspirată în mod special din viața lui Ioan Ladea, deținut politic în mai multe perioade din timpul comunismului și pornește de la instaurarea comunismului în România. Ajunși la Închisoarea Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața „reeducării”, un process de obținere de informații și compromitere a lor. Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o

. Pe parcursul poveștii, ei descoperă ca nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.Ilustrațiile din expoziție au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărțile de școală, într-un mod sensibil și familiar. Întreaga familie se poate bucura de expoziție și atelierele de desen, aflând, în același timp, despre comunism, libertate și drepturi fundamentale. Intrarea este liberă, cu respectarea regulilor sanitare”, se menţionează în comunicatul de presă citat.

sursa foto: Memorialul Închisoarea Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here